Ardeiul gras are doar 25 de calorii, 1,9 grame de fibre (100 grame) şi 80% apă. O cantitate de 100 de grame de ardei conţine 125 de mg de vitamina C, adică doza zilnică recomandată, plus 0,80 mg de vitamina B6 şi 0,45 mg de vitamina K. Pe lângă toate acestea ardeiul mai conţine şi potasiu, calciu, mangan şi molibde. Iată de ce este important să îl introducem în hrana noastră zilnică. Ardeiul iute, în schimb, este contraindicat în cazul anumitor afecţiuni: hemoroizi, boli hepatice sau inflamaţii intestinale. În aceste cazuri trebuie evitată condimentarea mâncărurilor cu ardei iute. Totodată, femeile care alăptează trebuie să excludă din alimentaţia lor această legumă pentru că poate da laptelui un gust neplăcut.
Citește mai departe câteva dintre beneficiile pe care consumul de ardei iute le are asupra sănătății noastre:
1. Reduce riscul de stop cardiac
Ardeiul gras conţine cantităţi importante de vitamina B6 şi acid folic, recomandate pentru prevenirea aterosclerozei, a bolilor de inimă şi a diabetului. Cele două componente sunt foarte importante pentru reducerea nivelului ridicat de homocisteină care provoacă deteriorarea vaselor de sânge, fapt ce duce la apariţia riscului de stop cardiac sau accident vascular cerebral. Şi ardeiul iute reglează circulaţia sângelui şi favorizează dilatarea vaselor de sânge. În plus, acesta stimulează activitatea inimii şi previne riscul apariţiei atacului cerebral.
2. Împotriva cancerului
Atât ardeii graşi, cât şi cei iuţi conţin licopen, un carotenoid care scade riscul apariţiei cancerului de prostată, de colon, de plămâni sau de col uterin. Fumătorii sau persoanele care sunt expuse în mod frecvent fumului de ţigară este bine să consume cât mai des ardei gras, deoarece conţine vitamina A. Cercetătorii au ajuns la concluzia că lipsa vitaminei A din organism poate duce la apariţia emfizemului pulmonar.
3. Împotriva cataractei
Ca urmare a conţinutului mare de vitamina C şi betacaroten, cei care consumă în medie 100 de grame de ardei gras pe zi, prezintă un risc mai scăzut cu 50% de a face cataractă. Mai ales ardeiul gras verde conţine cantităţi importante de luteină, care ne protejează împotriva degenerescenţei maculare, principala cauză care duce la pierderea vederii la vârste înaintate.
4. Împotriva diabetului
Studiile arată că ardeii iuţi consumaţi în timpul mesei sunt un excelent remediu de prevenire a diabetului. O cantitate de 4-5 grame de ardei iute consumat în timpul mesei reduce secreţia excesivă de insulină de la sfârşitul acesteia, una dintre fazele incipiente de apariţie a diabetului de tip II.
5. Împotriva indigestiei
Este ideal să consumi ardei iute, minimum 3-4 grame la fiecare masă. Ardeiul iute stimulează secreţia de sucuri gastrice şi îmbunătăţeşte absorbţia substanţelor nutritive. Acest „tratament” este indicat persoanelor care au probleme cu digestia şi cu atât mai mult persoanelor în vârstă care se confruntă cu această problemă.
6. Ajută la slăbit
Ardeiul iute ne ajută să slăbim. S-a observat că după ce mâncăm un ardei iute organismul consumă spontan calorii, datorită unui efect numit termogenic. Altfel spus, după 20-30 de minute de la consumul ardeiului iute, organismul se încălzeşte, ceea ce face să consumăm calorii şi implicit să mai dăm jos din kilogramele în plus. Şi ardeii graşi sunt indicaţi în curele de slăbire, deoarece au foarte puţine calorii şi pot fi consumaţi cruzi sub formă de salată sau copţi.
7. Împotriva durerilor
Ardeiul iute conţine o substanţă, capsaicină, care are adevărate efecte analgezice. Cercetările efectuate arată că ardeiul iute poate fi consumat în cazul durerilor cronice datorate bolilor reumatismale sau a celor cauzate în urma traumatismelor la nivelul coloanei vertebrale. Prin conţinutul bogat de vitamina C, şi ardeiul gras are efecte benefice împotriva artritei reumatoide.
8. Sucul de ardei gras
Şi sucul de ardei gras are efecte benefice asupra organismului. El conţine o cantitate mare de siliciu, necesar unghiilor, părului şi glandelor sebacee. Sucul de ardei în combinaţie cu sucul de morcovi este foarte indicat şi în cazul crampelor sau colicilor abdominale. Acesta se bea cu înghiţituri mici, cu 30 de minute înainte de mesele principale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu