Romanii consuma ulei de floarea soarelui din cauza traditiei, a pretului redus si, mai ales, a lipsei de informare.
Ce contine uleiul de floarea soarelui?
Spre deosebire de uleiul de masline
bogat in acizi grasi omega 9, uleiul de floarea soarelui se remarca prin
proportia mare a acizilor grasi omega 6 din compozitia sa (aproximativ
70%). In fobia de colesterol, cercetatorii americani si institutiile de
sanatate au recomandat inlocuirea grasimile saturate, considerate la
acea vreme responsabile de cresterea colesterolului, cu uleiuri vegetale
polinesaturate, precum cel de floarea soarelui, soia, porumb, susan,
seminte de struguri, etc. Astfel, incepand cu 1960, uleiul de floarea
soarelui si margarina obtinuta din acesta au invadat America si unele
tari europene.
Cum ne influenteaza sanatatea uleiul de floarea soarelui?
Peste decenii, s-a observat ca, in ciuda
asteptarilor, numarul de decese cauzate de bolile cardiovasculare a
crescut puternic. Studiile numeroase, desfasurate peste tot in lume, au
aratat ca acizii grasi omega 6 nu sunt chiar atat de sanatosi cum se
credea, iar consumul lor in exces poate fi periculos pentru sanatate.
Uleiul de floarea soarelui prezinta un alt mare neajuns, si anume este sarac in acizi grasi omega 3. Acestia la fel ca si acizii grasi omega 6 nu pot fi sintetizati de organism si sunt luati din alimente. Produsele procesate din alimentatia omului modern abunda in acizi omega 6 si sunt deficitare in omega 3. Cercetarea a constatat ca excesul cronic de omega 6 asociat cu penuria de omega 3, creste riscul de boli cardiovasculare, obezitate si cancer prin procesul inflamator pe care-l creeaza in organism.
Mai mult, uleiul de floarea soarelui din comert este rafinat, deci
este lipsit de antioxidanti „naturali” si nu rezista la reutilizare. Cu
ce se poate inlocui acesta? In tot mai multe tari europene se cultiva
hibrizi de floarea soarelui cu continut ridicat in acizi omega 9. Noul
ulei se numeste ulei de floarea soarelui oleic si se bucura in
strainatate de o buna apreciere. In lipsa acestuia de pe piata
romaneasca, este bine sa se consume uleiul obisnuit de floarea soarelui
doar in alternanta cu alte uleiuri, in special cu cel de masline sau cel
de rapita, bogat in omega 3.Uleiul de floarea soarelui prezinta un alt mare neajuns, si anume este sarac in acizi grasi omega 3. Acestia la fel ca si acizii grasi omega 6 nu pot fi sintetizati de organism si sunt luati din alimente. Produsele procesate din alimentatia omului modern abunda in acizi omega 6 si sunt deficitare in omega 3. Cercetarea a constatat ca excesul cronic de omega 6 asociat cu penuria de omega 3, creste riscul de boli cardiovasculare, obezitate si cancer prin procesul inflamator pe care-l creeaza in organism.
Pentru prajire poti alege uleiul de palmier nehidrogenat. Desi uleiul de palmier abunda in grasimi saturate, studiile au demostrat ca cele mai rezistente grasimi la prajit raman acestea. Uleiul de palmier are de asemenea multe alte beneficii: nu patrunde in alimente, nu miroase, nu face fum si nu-si schimba culoarea. In plus, nu imprumuta gustul sau mirosul alimentelor, prin urmare poate fi reutilizat in bune conditii.
Dar, cel mai bun inlocuitor pentru uleiul de floarea soarelui este uleiul de masline.
Uleiul de masline ocupa un loc important
in alimentatia tarilor mediteraneene (Grecia, Italia, sudul Frantei,
Tunisia si Maroc), unde se foloseste ca principala sursa de materii
grase. A devenit interesant pentru sanatate dupa ce numeroase studii au
aratat ca in aceste tari exista o incidenta scazuta a bolilor
cardiovasculare si a anumitor cancere.
Care sunt virtutile uleiului de masline?
Beneficiile uleiului de masline pentru
sanatate se datoreaza continutului ridicat in grasimi mononesaturate
(pana in 80%) si in antioxidanti fenolici. Grasimile mononesaturate,
reprezentate de acizii grasi omega 9 (in special de acidul oleic), au
potentialul de a diminua riscul de boli coronariene prin scaderea
colesterolului rau si cresterea celui bun. Compusii fenolici sunt
absorbiti eficient de organism si au o activitate antioxidanta
puternica. Unele studii arata ca acestia asigura o protectie
suplimentara contra tulburarilor cardiovasculare si anumitor cancere, ca
cel de san sau colon. De asemenea, uleiul de masline accelereaza
secretia bilei de catre ficat si faciliteaza asimilarea alimentelor,
fiind deosebit de util persoanelor care sufera de boli digestive, mai
ales de disfunctionalitati ale vezicii biliare.
Ce ulei de masline alegi?
Uleiul de masline se comercializeaza in
trei sortimente: extravirgin, virgin (sau ,,pure’’) si ,,pomace’’ (sau
,,sansa’’). Uleiul extravirgin, fiind presat la rece, este bogat in
antioxidanti si are o savoare pronuntata. Uneori gustul sau poate fi
putin amar, ceea ce nu inseamna ca este necorespunzator calitativ. Se
foloseste in principal la asezonarea salatelor si legumelor pentru ca
are remarcabila proprietate de a intensifica aroma ingredientelor la
care se adauga. In general, uleiurile extravirgine incep sa arda si sa
devina toxice la temperaturi scazute.
De exemplu, uleiul extravirgin de
floarea soarelui are punctul de fum in jurul valorii de 100 grade C. Din
aceasta cauza trebuie consumat doar crud. Spre deosebire de acesta,
uleiul extravirgin de masline, cu un punct de fum de 190 grade C, poate
fi intrebuintat chiar la temperaturi ridicate.Totusi prin incalzire
uleiul de masline extravirgin isi pierde calitatile gustative si
nutritionale. La fripturi si la pajit, cand se atig temperaturi
ridicate, se recomanda folosirea uleiurilor de masline rafinate si
virgine, care au un punct de fum mai ridicat si sunt in acelesi timp mai
ieftine. Uleiul virgin reprezinta un amestec de ulei rafinat si
extravirgin, in timp ce uleiul pomace este uleiul rafinat de masline.
Cand este vorba de uleiuri extravirgine la preturi mici, este bine sa
fii prudent deoarece exista posibilitatea ca acestea sa fie
contrafacute. Informatiile de pe ambalaje pot furniza indicii importante
privind calitatea uleiului. Alege intodeauna un ulei pe a carui
eticheta este mentionata compozitia in acizi grasi. Cu cat raportul
acizilor grasi mononesaturati / acizi grasi polinesaturati este mai
mare, cu atat uleiul este mai bun.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu