Sursă excelentă de proteine, adorat în Orientul Mijlociu, acest aliment
nu doar înlocuieşte cu succes carnea, dar aduce şi o groază de beneficii
sănătăţii.
Năutul, supranumit şi mazărea berbecilor, este o plantă leguminoasă
orgininară din Asia Mică, folosită frecvent în bucătăria asiaticăm, cel
mai adesea la prepararea hummus-ului şi a falafelului. La fel de
delicios este şi în diverse supe, salate sau alte mâncăruri. Extrem de
bogat în proteine, năutul este un excelent înlocuitor al cărnii.
Protejează inima
Consumul regulat de năut ajută la scăderea colesterolului rău din
organism, vinovat de producerea accidentelor vasculare cerebrale şi a
atacurilor de cord.
Protejează vederea
Datorită conţinutului ridicat de acid folic şi magneziu, năutul este
benefic în menţinerea sănătăţii ochilor, dar şi pentru controlul
fluxului sangvin şi tonicitatea vaselor de sânge mici.
Excelent antioxidant
Acest aliment este bogat în minerale, printre care se numără
manganul, element esenţial pentru producerea de energie în organism şi
în procesele de apărare. Totodată, năutul are importante proprietăţi
antioxidante.
Ideal în curele de slăbire
Bogat în fibre solubile şi insolubile, năutul este un aliment ideal
în curele de slăbire, consumul lui contribuind la inducerea senzaţiei de
saţietate.
Sursă execelentă de fier
Năutul este o importantă sursă de fier, fiind ideal în dieta femeilor care alăptează, respectiv a copiilor mici.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Fibrele solubile din năut ajută la menţinerea unui nivel optim al
zahărului din sânge. Mai mult, acest aliment are un indice glicemic mic
şi produce carbohidraţi cu ardere lentă.
Protejează împotriva cancerului de sân şi a osteoporozei
Datorită fitochimicalelor conţinute, năutul protejează organismul
împotriva cancerului de sân şi a osteoporozei şi calmează simptomele de
la menopauză.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu