Tamarindul (Tamarindus Indica) cunoscut si ca tamarindo, magyi, imli,
face parte din familia Caesalpiniaceae, o familie de plante tropicale
inrudite cu leguminoasele. Arborele este originar din Etiopia, de unde
s-a raspandit in India, iar apoi a fost adus si in regiunea
mediteraneeana si in America Centrala in sec al XVI-lea.
Din
florile de tamarind care seamana cu cele de orhidee, se dezvolta niste
pastai lungi pline cu seminte maro mici, fixate intr-un pulpa
lipicioasa. In functie de gust, gasim tamarind dulce - specific Thailandei si Vietnamului, are fructul dulce, cu seminte rotunde si tamarind acru
- zona Indiei si Pakistanului, in care fructul este aproape negru cu
seminte turtite, iar gustul aminteste de dropsurile acrisoare.
Utilizari gastronomice
Tamarindul
este un condiment popular in bucatariile din Africa de Est, India, Asia
si America Latina. Este folosit asemenea sucului de lamaie, punandu-se
in mancarurile de carne si peste, dar si in orez si tocanitele de
legume. Intrucat tamarindul este bogat in pectina, este folosit in sosul
Chutney, jeleuri si marmelada. In zona Caraibelor, limonadele sunt
preparate din pulpa de tamarind, zahar si apa.
Indicatii terapeutice
100 de grame de tamarind furnizeaza: 36% din doza zilnice de tiamina, 35% fier, 23% magneziu, 16% fosfor.
Tamarinele
au fost mult timp utilizate pentru imbunatatirea digestiei, alinarea
disconfort gastric, tratarea tulburarii bilei, iar acestea sunt, de
asemenea, folosite ca laxativ.
Pulpa de tamarind contine
polizaharide care se leaga cu bila si favorizeaza eliminarea deseurilor.
De asemenea, reduce colesterolul.
Fructele de tamarind contin si
cantitati mari de acid tartric, care este responsabil pentru gustul lor
picant, dar ceea ce este mai important, este un antioxidant puternic
care distruge radicalii liberi.
Acest fruct exotic a fost
utilizat in mod traditional in prepararea remediilor naturale pentru
reumatism, insolatie, inflamatie si durere in gat. Frunzele si florile
fierte sunt utilizate in cataplasme pentru entorse, conjunctivita,
abcese, articulatii umflate si hemoroizi.
Studiile au aratat ca
extractul de tamarind este foarte bun in dizenterie, dureri abdominale,
febra, diaree, gonoree, infectii parazitare, constipatie, inflamatie si
bolile de ochi.
Mai mult, extractul de tamarind are proprietati
antioxidante, antimicrobiene, cicatrizante, fiind eficient si impotriva
malariei, a diabetului si astmului.
Tamarindul contin geraniol,
un compus care a facut obiectul mai multor studii cu privire la
prevenirea si tratarea cancerului de pancreas.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu