Sursă bogată de antioxidanţi, proteine, acizi graşi esenţiali şi fibre
alimentare, are rolul de a îmbunătăţi funcţiile creierului, de a preveni
îmbătrânirea prematură şi de a combate bolile de tot felul.
Salvia hispanica, cunoscută mai mult sub numele de
chia, este o specie de plantă cu flori cultivată în special pentru seminţele sale, bogate în omega-acizi.
Sursă de proteine completă, chia poate concura fără probleme
cu proteinele din lapte sau din carne. În plus, neavând gluten, poate fi
utilizată şi de către cei cu intoleranţă la el. Dintre toate tipurile
de seminţe, conţine cel mai mare procent de acizi graşi polinesaturaţi,
acid alfa-linoleic (omega-3) şi acid linolenic (omega-6). Conţinutul de
proteine din chia este de 19 - 25%, faţă de grâu (14%), porumb (9,2%) şi
orez (8,5%).
Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, o porţie
de chia (28 grame) conţine 9g de grăsime, 5 mg de sare, 11 g de fibre
alimentare, 4g de proteine, 18% din doza zilnică recomandată de calciu,
27% din cea de fosfor şi 30% din cea de mangan.
Întăreşte sistemul imunitar
Datorită conţinutului crescut de proteine, seminţele de chia cresc
nivelul de energie al organismului, întăresc imunitatea şi previn
apariţia bolilor, putând fi considerate nişte aliaţi redutabili pentru
un organism sănătos.
Ajută la prevenirea diabetului
Consumate în mod regulat, seminţele de chia reglează nivelului de
zahăr din sânge, ajutând astfel la prevenirea apariţiei diabetului.
Datorită încărcăturii glicemice foarte scăzute, acestea pot fi folosite
fără probleme şi de cei care suferă deja de această boală, favorizând
digestia lentă a alimentelor.
Stimulează relaxarea organismului
Datorită conţinutului de triptofan, un aminoacid care ajută la
relaxarea organismului şi la intrarea mai rapidă în transa specifică
somnului, seminţele de chia au rolul de a combate tulburările de somn.
Împiedică îmbătrânirea prematură
Seminţele de chia sunt o sursă bogată de antioxidanţi, care previn
degradarea celulelor, dar şi de fibre, care favorizează digestia şi
detoxifierea organismului. Consumate frecvent, contribuie la combaterea
înbătrânirii premature, sporind astfel longevitatea.
Previne apariţia bolilor gastrointestinale
Tot datorită conţinutului ridicat de fibre, atât solubile, cât şi
insolubile, seminţele de chia au numeroase efecte benefice asupra
sistemului digestiv, ajutând la prevenirea bolilor gastrointestinale.
Are proprietăţi antinflamatorii
Medicii au descoperit că bolnavii de artrită care au inclus seminţele
de chia în alimentaţia de zi cu zi au raportat mai puţine dureri şi
inflamaţii, comparativ cu cei care nu au consumat acest aliment. "De
vină" ar fi concentraţia mare de acizi graşi omega 3, care ajută la
lubrifierea articulaţiilor şi la menţinerea supleţii acestora. După ce
ajung în organism, acizii graşi esenţiali se transformă în
prostaglandine (substanţe paracrine, asemănătoare hormonilor), care
combat durerile şi inflamaţiile.
Ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare
Seminţele de chia au proprietatea, cosumate, frecvent, de a regla
nivelul colesterolului din sânge şia tensiunii arteriale, lucru ce duce
la prevenirea diabetului, unul dintre cei mai mari factori de risc în
apariţia bolilor cardiovasculare.
Îmbunătăţeşte funcţiile creierului
Potrivit specialiştilor, consumul de seminţe de chia ajută la
îmbunătăţirea memoriei şi a gândirii, prin sensibilizarea membranelor
celulelor cerebrale.
Previne osteoporoza
Ţinând cont că o porţie de 28 de grame de seminţe de chia asigură 18%
din necesarul zilnic de calciu, consumul regulat ajută la întărirea
oaselor, minimmalizarea riscului de fracturi şi a riscului de apariţie a
osteoporozei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu