Semintele de chia sunt bogate in grasimi, in omega 3, si pot avea
diverse utilizari in bucatarie. Chiar si uleiul de chia are o valoare
nutritionala ridicata. Atat semintele si uleiurile, pe langa omega 3,
contin cantitati importante de antioxidanti si aminoacizi.
Aceste produse pot fi consumate ca atare sau folosite in diverse
preparate. Crude, reprezinta o sursa importanta de fibre si omega 3.
Totodata pot fi consumate in suc de fructe si apa sub forma de chia
fresh.
Datorita beneficiilor importante pe care le au asupra sanatatii
semintele de chia au fost incluse in categoria „superalimentelor”. Ajuta
organismul sa retina fluidele si electrolitii, se transforma in gel in
stomac si in acest fel incetineste transformarea carbohidratilor in
zahar si, in acelas timp, ajuta la dezvoltarea muschilor si a altor
tesuturi. Chia este o sursa de proteina si bor care ajuta la absorbtia
de calciu. Aceste seminte, trasformate in gel, pot inlocui uleiul si
alte grasimi in multe retete. De asemenea, gelul poate fi adaugat in
sosuri, in jeleuri si in dulciurile preparate in cuptor. Gelul este
foarte usor de obtinut. Pui semintele intr-un recipient de plastic, dupa
care torni apa peste el, apoi le dai la mixer timp de cateva minute.
Gelul poate fi pastrat in frigider timp de doua saptamani.
1. Valoarea nutritionala a semintelor chia
Sunt mai multe motive pentru care aceste seminte sunt bune pentru
sanatatea organismului. Spre exemplu, sunt sarace in colesterol si
sodiu. De asemenea, sunt mai usor de digerat, comparativ cu semintele de
in, si, totodata, continu mai multi nutrienti decat somonul. Semintele
de chia sunt o sursa excelenta de calciu si fosfor, fibre si mangan.
Nutrienti Cantitate
Calorii totale 137 kcal
Calorii din carbohidrati 50 kcal
Calorii din grasimi 71.1kcal
Calorii din proteine 15.2 kcal
Total carbohidrati 12.3 g
Semintele de chia sunt bogate in grasimi, in
omega 3, si pot avea diverse utilizari in bucatarie. Chiar si uleiul de
chia are o valoare nutritionala ridicata. Atat semintele si uleiurile,
pe langa omega 3, contin cantitati importante de antioxidanti si
aminoacizi.
Aceste produse pot fi consumate ca atare sau folosite in
diverse preparate. Crude, reprezinta o sursa importanta de fibre si
omega 3. Totodata pot fi consumate in suc de fructe si apa sub forma de
chia fresh.
Datorita beneficiilor importante pe care le au asupra
sanatatii semintele de chia au fost incluse in categoria
„superalimentelor”. Ajuta organismul sa retina fluidele si electrolitii,
se transforma in gel in stomac si in acest fel incetineste
transformarea carbohidratilor in zahar si, in acelas timp, ajuta la
dezvoltarea muschilor si a altor tesuturi. Chia este o sursa de proteina
si bor care ajuta la absorbtia de calciu. Aceste seminte, trasformate
in gel, pot inlocui uleiul si alte grasimi in multe retete. De asemenea,
gelul poate fi adaugat in sosuri, in jeleuri si in dulciurile preparate
in cuptor. Gelul este foarte usor de obtinut. Pui semintele intr-un
recipient de plastic, dupa care torni apa peste el, apoi le dai la mixer
timp de cateva minute. Gelul poate fi pastrat in frigider timp de doua
saptamani.
1. Valoarea nutritionala a semintelor chia
Sunt mai multe motive pentru care aceste seminte sunt bune
pentru sanatatea organismului. Spre exemplu, sunt sarace in colesterol
si sodiu. De asemenea, sunt mai usor de digerat, comparativ cu semintele
de in, si, totodata, continu mai multi nutrienti decat somonul.
Semintele de chia sunt o sursa excelenta de calciu si fosfor, fibre si
mangan. Mai mult, au un continut ridicat de proteine, carbohidrati
sanatosi, grasimi esentiale, vitamine si minerale precum vitamina B,
calciu, cupru, zinc etc. In acelasi timp, contin antioxidanti care
intaresc sistemul imunitar. Aceste seminte furnizeaza energie atat
pentru minte cat si pentru corp. Iata motivul pentru care semintele de
chia sunt atat de valoroase din punct de vedere nutritional.
Nutrienti Cantitate
Calorii totale 137 kcal
Calorii din carbohidrati 50 kcal
Calorii din grasimi 71.1kcal
Calorii din proteine 15.2 kcal
Total carbohidrati 12.3 g
Proteina 4.4 g
Fibre 10.6 g
Grasimi totale 8.6 g
Grasimi saturate 0.9 g
Grasimi mononesaturate 0.6 g
Grasimi polinesaturate 6.5 g
Total grasimi omega 3 4915 mg
Total grasimi omega 6 1620 mg
Calciu 177mg
Fosfor 265,g
Potasiu 44.8 mg
Sodiu 5.3 mg
Zinc 1 mg
Cupru 0.1 mg
Magneziu 10.6 g
Colesterol 0 mg
Apa 1.4 g
2. Beneficiile semintelor de chia
Aceste seminte sunt bogate in omega 3, fibre, antioxidanti si calciu,
ceea ce le face foarte bune pentru consumul zilnic. Cu atat mai mult cu
cat mai contin si numeroase vitamine si minerale. Toti acesti nutrienti
fac semintele benefice pentru toate categoriile de varsta, in special
pentru persoanele care sufera de deficiente nutritionale. In afara
calitatilor nutritionale, semintele chia sunt asociate s cu alte
beneficii pentru sanatate.
Iata care sunt acestea:
– scad tensiunea arteriala si sunt bune pentru sanatatea sistemului cardiovascular datorita acizilor grasi pe care ii contin;
– diabeticii ar trebui sa le includa in dieta lor intrucat au capacitatea de a stabiliza nivelul zaharului din sange;
– proprietatile lor antiinflamatorii sunt benefice pentru persoanele care sufera de artrite;
– semintele de chia cresc metabolismul si imbunatatesc masa
musculara. Tocmai de aceea sunt recomandate de nuutritionisti pentru
eliminarea kilogramelor in plus;
– ajuta la imbunatatirea functiilor creierului datorita acizilor grasi din continutul lor;
– semintele sunt cunoscute pentru capacitatea de a creste productia
de energie care te ajuta sa iti indeplinesti sarcinile de zi cu zi fara
sa obosesti sau sa te simti stresat;
– de asemenea, aceste alimente imbunatatesc rezistenta in
cazul in care sunt consumate in mod regulat, ceea ce inseamna ca
persoanele active pot beneficia de pe urma lor;
– omega 3 din semintele de chia ajuta la mentinerea
sanatatii inimii. Aceleasi grasimi sunt esentiale pentru absorbtia unor
vitamine precum A, D, E, K;
– proteina si calciul din seminte ajuta la dezvoltarea
musculaturii, intareste oasele ceea ce inseamna ca vei avea un corp
armonios daca faci si exercitii fizice in mod regulat;
– antioxidantii impreuna cu mineralele si vitaminele te mentin tanar si imbunatatesc sanatatea parului si a pielii;
– consumul de apa in care au fost inmuiate semintele ajuta
la curatarea sistemul digestiv prin eliminarea resturilor din intestine.
De asemenea ajuta la scaparea toxinele din tractul digestiv;
– datorita faptului ca sunt usor de digerat datorita continutului de fibre sistemul digestiv va avea de castigat;
– pentru ca absorb apa, dupa consumarea lor o persoana va fi
hidratata pentru o perioada mare de timp prin retinerea electrolitilor
prezente in fluidele corpului;
– pentru ca gustul lor nu este la fel de pregnant precum cel
a semintelor de in pot fi folosite in diferite retete fara ca aroma
acestora sa fie alterata;
– semnintele de chia sunt mult mai sanatoase decat cele de in. De asemenea, contin mai multe fibre, proteine, si omega 3.
Consumul zilnic a doua linguri de seminte de chia te ajuta
sa ramai sanatos si in forma. Insa daca vrei sa le consumi crude ar
trebui sa stai de vorba cu medicul de familie pentru a contracara
eventualele efecte negative, precum problemele gastrointestinale,
alergii etc. Cu atat mai mult ar trebui sa stea de vorba cu un
specialist inainte de a le include in dieta lor femeile insarcinate sau
care alapteaza sau persoanele a caror stare de sanatate este precara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu