Fie ca este rosu, galben, verde sau portocaliu, iute sau dulce, ardeiul
este o leguma care trebuie sa faca parte din dieta de zi cu zi. Gratie
continutului ridicat si variat de nutrienti acesta leguma are numeroase
beneficii asupra sanatatii.
Principala substanta activa din ardei se numeste capsaicina, un compus care da culoare legumei si care se afla in cantitate mare in ardeiul rosu. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajuta la prevenirea infarctului miocardic si a atacului cerebral.
Cea mai buna forma sub care ii putem consuma este cea cruda, in salate sau sub forma de suc proaspat. Iata cateva motive pentru a manca zilnic ardei:
Toate
soiurile de ardei contin vitamina C in cantitati uriase, insa ardeiul
gras verde are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele, iar
ardeiul rosu iute contine cu 330% mai multa vitamina C decat o
portocala.
In 100 de grame de ardei sunt 125 de mg de vitamina C, adica 100% din doza zilnica recomandata.
Sursa de vitamina A
Vitamina
A este si ea prezenta, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte
puternic, care contracareaza efectele radicalilor liberi si reduce
daunele pe care acestia le produc arterelor, nervilor si tesuturilor.
Ardeiul rosu este mai sanatos decat cel verde, cu o cantitate de
vitamine A si C de doua ori mai mare.
Richard Baybutt, profesor
asociat de nutritie, la Kansas State, a facut o descoperire
surprinzatoare: fumul de tigara favorizeaza deficitul de vitamina A. De
aceea, daca sunteti fumator activ sau pasiv, ar trebui sa consumati
regulat ardei grasi.
Previn si combat cataracta
Datorita continutului bogat in vitamina C si beta-caroten, ardeii grasi ne protejeaza de cataracta.
Cercetatorii italieni au comparat dietele pacientilor spitalizati care
au avut cataracta si au fost operati, cu dieta pacientilor care nu au
fost supuse operatiunii. Concluzia a fost ca ardeiul previne si combate
cataracta.
Reduc riscul de infarct si accident vascular cerebral
Ardeii, de asemenea, contin vitamina B6 si acid folic,
recomandate pentru ateroscleroza si boli de inima cu diabet zaharat.
Aceste doua vitamine B sunt foarte importante pentru reducerea nivelului
ridicat de homocisteina care provoaca deteriorarea vaselor de sange si
este asociata cu un risc foarte crescut de infarct si accident vascular
cerebral.
Scad colesterolul
Ardeii sunt
bogati in fibre ceea ce ajuta la eliminarea toxinelor, dar si la
scaderea colesterolului si prevenirea cancerului de colon.
Previn cancerul
Ardeiul
rosu este unul dintre putinele alimente care contin licopen, o
substanta cu efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica
urinara, pancreas, plamani si piele, in cancerul cervical, ovarian,
uterin, intestinal.
Topesc grasimile, ajuta la pierderea in greutate
Ardeii
grasi au doar 25 de calorii la 100 de grame de leguma si 1,9 grame de
fibre, 80% din compozitie fiind apa. Ardeii ajuta in lupta impotriva
kilogramelor. Acest lucru se se explica prin prezenta unor alcaloizi,
descoperiti in 2004 de catre doctorul Donwelt, care se gasesc mai rar in
organismele vii si care activeaza enzimele lipolitice care topesc
grasimile din organism. Astfel, consumand ardei gras la fiecare masa, pe
langa hrana sanatoasa, se pierd si cateva kilograme.
Cei mai
eficienti pentru slabit sunt totusi ardeii iuti. Caldura generata in
organism de aredeiul iute duce la transpiratii, la oxidarea mai rapida a
tesuturilor adipoase si, implicit, la slabit.
Scad durerile articulare
Datorita
capsaicinei, ardeiul gras are si proprietati antiinflamatoare. Astfel, o
cura de ardei gras reduce durerile si inflamatiile cauzate de boli
precum artrita, reumatism, etc.
Reinnoire celulara
Vitamina
B6 este esentiala pentru celulele tale, in special pentru faptul ca
ajuta la reinnoirea rapida a acestora, iar asta se traduce prin
prevenirea bolilor sau vindecarea rapida a acestora. Ardeiul gras si cel
kapia, chiar daca se consuma copt, nu pierde vitamina B.
Buni pentru sistemul nervos
Tot
vitamina B6 are grija si de sanatatea sistemului nervos. Il protejeaza
si il mentine la capacitate maxima atunci cand il consumi crud, in mod
regulat.
Par si piele sanatoase
Vitamina C
este importanta pentru o piele tanara, dar ardeiul gras contine si
vitamina E, care joaca un rol important pentru sanatatea parului si a
pielii.
Precautii
Nu consumati in exces
ardei gras in timpul sarcinii, deoarece acesta poate stimula
contractiile uterine. Evita sa mananci ardei gras daca esti alergic la
el. Alergia poate insemna ochi rosii si umezi si senzatie de stranut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu