Un fapt mai puțin cunoscut despre andive este acela că tehnica
de cultivare a acestora a fost descoperită accidental în Belgia, în
1830, sub numele de witloof, adică frunze albe. Cultivarea andivei
provine dintr-o practică de păcălire a cicorii de a crește la întuneric.
În prezent, cel mai mare și cel mai apreciat cultivator de andive din
lume este Franța.
Andiva are până la 95% apă în compoziţie şi este recomandată în
alimentaţia copiilor şi a vârstnicilor, sub formă de suc, deoarece
îmbunătăţeşte capacitatea vizuală şi este o bună sursă de fibre
alimentare. Consumată în mod regulat, durerile de ochi şi vederea
înceţoşată se ameliorează.
În compoziția andivelor se regăsesc vitamine(A, C, B1, B2, B9, E, K),
minerale (fier, seleniu, zinc, calciu, fosfor, sodiu, potasiu, mangan),
betacaroten, glucoză, glucide, protide, lipide, antioxidanți și fibre,
100 g de frunze având doar 17 calorii.
Iată câteva dintre beneficiile consumului de andive asupra organismului!
Beneficiile consumului de andive: un aliat al sănătății vederii
Andivele sunt printre puţinele legume căutate pentru îmbunătăţirea
capacităţii vizuale: consumadu-le regulat, observăm că dispar durerile
de ochi, iar vederea înceţoşată - îndeosebi la vârstici - se ameliorează
spectaculos.
Beneficiile consumului de andive: tonic pentru organism
Andivele sunt un bun vitaminizant şi remineralizant în alimentaţia
copiilor, a convalescenților, a gravidelor şi a vârstnicilor.
Toate acestea se datorează conţinutului ridicat de vitamine (A, C şi
cele din complexul B), dar şi de săruri minerale (conţin fier, mangan,
potasiu, fosfor, calciu).
Este deosebit de important conţinutul mare de potasiu, necesar echilibrului funcţional al organismului.
Manganul conţinut de andive previne întârzierea creşterii la copii,
scăderea rezistenţei osoase la adulţi şi bătrâni, apariţia
malformaţiilor scheletice şi deteriorarea sistemului de reproducere.
Beneficiile consumului de andive: adjuvant în tratamentul cancerului
Numeroase studii au conformat proprietățile citostatice ale andivelor prin împiedicarea înmulțirii celulelor canceroase.
Beneficiile consumului de andive: recomandate cardiacilor
Datorită conținutului ridicat de potasiu (380 mg/100 grame), consumul
regulat de andive normalizează activitatea inimii și reglează tensiunea
arterială.
- stimulează secreția de bilă;
- atenuează efectele stresului și ale anxietății;
- au efect tonic digestiv;
- reglează tonusul musculaturii;
- combat anemia și anorexia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu