Pages - Menu

Ceaiul de busuioc previne peste 40 de afectiuni

Busuiocul este cunoscut ca planta de leac inca din timpurile fenicienilor, care-i atribuiau proprietati magice multiple. De asemenea, in culturile vechi precrestine din Orientul Apropiat si mai ales in Palestina busuiocul era considerat o planta sfanta, folosita in scopuri religioase si pastrata pana in vremurile crestinarii Europei.

Cercetatorii biochimisti suedezi au descoperit ca in fierturile de busuioc sunt prezente peste 14 principii active, care pot folosi drept alternative terapeutice pentru cel putin 40 de tipuri de afectiuni incepand cu problemele de sensibilitate ale tenului si pana la cele complexe de disfunctii neuro-hormonale. Iata cateva beneficii ale ceaiului de busuioc:

Creste puterea de dezintoxicare a ficatului

Biochimistii au descoperit ca in frunzele de busuioc sunt prezente sase substante cetonice cu actiune directa asupra celulelor hepatice. Derivate dintr-un alcool secundar, aceste substante apar numai la fierberea frunzelor uscate de busuioc, in prezenta clorurii de sodiu, si cresc potentialul metabolic al celulelor hepatice.

Cuplarea acestor molecule pe suprafata membranelor celulelor ficatului determina o reactie biochimica in lant, care conduce la o rapida crestere a fabricarii de enzime necesare ficatului. Ca urmare, o serie de functii hepatice sunt stimulate, efectele fiind rapide si foarte eficiente.

Consumul zilnic de ceai de busuioc, timp de trei saptamani, creste cu 25-35% viteza de metabolizare a unor toxine provenite din alimentatie (toxicitatea provenita din grasimi, carne prajita, coloranti chimici sau alte E-uri poate fi mult diminuata).

Totodata, ceaiul de busuioc creste cu peste 15% sinteza enzimei care distruge alcoolul ca toxic patruns in organism. Si poate diminua pana la anulare toxicitatea a peste 90% din excipientele folosite in fabricarea pastilelor medicamentoase.

Scade efectul nociv al nicotinei

Pe de alta parte, consumul zilnic de ceai de busuioc scade cu 5-7% efectul nociv al nicotinei si al altor toxice cu nucleu de tip nicotinic, patrunse in sange prin inhalare sau ingestie.

Regleaza glicemia

Efectul cetonelor din ceaiul de busuioc se face resimtit si in planul capacitatii hepatice de a creste sau micsora proportia glucozei din sange. Astfel, celulele ficatului, activate specific de substantele prezente in ceaiul de busuioc devin mult mai reactive la variatiile de concentratie a glucozei din sange.

Ca urmare, variatiile de glicemie vor fi rezolvate cu mai multa promptitudine de ficat. Cercetarile efectuate prin simulari pe calculator au dovedit ca un consum zilnic de ceai de busuioc pe o perioada lunga poate reduce cu 50% riscul crizelor de variatie de glicemie.

Reduce viteza de transformare a glucidelor in grasimi

De asemenea, ceaiul de busuioc poate reduce viteza de transformare a zaharurilor in grasimi, desi mecanismul nu este cunoscut inca. Cert este ca efectul final consta intr-un mai eficient echilibru al sintezei grasimilor, precum si in mentinerea unui strat de lipide normal, in comparatie cu inaltimea.


Efecte asupra sistemului nervos
Ceaiul de busuioc contine patru tipuri de substante cu efecte indirecte asupra functiilor nervoase. Unul dintre cei mai importanti factori a fost descoperit recent de neurobiologii olandezi. Acesta are o structura asemanatoare dopaminelor, mediatori informationali din creier. Desi in cantitati infime, alcaloidul are un puternic si rapid efect asupra functiilor psihice.

Alte beneficii
Un remediu de nadejde in tulburarile gastro-intestinale, busuiocul stimuleaza digestia, calmeaza colicile, ajuta la eliminarea gazelor, este antiemetic, antiseptic intestinal si diuretic.

In inflamatiile cailor respiratorii planta este utilizata ca antiseptic respirator, antispastic, antitusiv, bronhodilatator. De asemenea, printre proprietatile busuiocului se mai numara si cele de galactogog (stimuleaza secretia de lapte), reechilibrant al activitatii endocrine, stimulent al sistemului imunitar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu