Apiterapia este o terapie traditionala care foloseste produsele stupului - mierea, propolisul, polenul, veninul, laptisorul de matca, ceara de albine si fagurii - pentru tratarea diverselor afectiuni.
In literatura medicala de specialitate, polenul este cel mai des citat remediu si nutrient apicol in bolile de ficat. Pe locul doi se situeaza laptisorul de matca (cu efect nutritiv, antiviral si de stimulare a regenerarii hepatocitelor). Pe locul trei este mierea, ca produs apicol cu aport energetic maxim, dar avand si efecte de tip depurativ (eliminare de toxine) si dupa unele studii recente, efect antiviral. Propolisul are efect antiviral cert, dar si rol protector al celulelor hepatice, prin marea lui concentratie in bioflavonoide.
Cum se administreaza produsele apicole
La
inceputul tratamentului se pot lua separat, pentru a verifica daca sunt
bine tolerate, apoi, pentru a obtine mai usor un efect sinergic, se
recomanda combinarea lor. Intotdeauna trebuie respectate dozele
prescrise de specialist/producator. In cazul adultilor, dozele
recomandate sunt:
- miere proaspata (preferabil
poliflora): aproximativ 30-60 g/zi (interzisa diabeticilor
insulino-dependenti; cu mare atentie, sub control medical, 5-10 g/zi la
diabeticii insulino-independenti).
- polen
(ideal proaspat recoltat, procurat de la apicultorul cel mai apropiat de
domiciliul bolnavului, uscat la o temperatura de maxim 35 de grade C):
30-60 g/zi.
Daca nu aveti acces la polen proaspat recoltat se
poate folosi polenul existent pe piata, amestecat cu miere si apoi cu
iaurt sau amestecat in suc proaspat de fructe si legume (lamai,
portocale, morcovi, sfecla rosie, varza, cirese, fragi, mere, catina,
struguri, banane).
- laptisor de matca (ideal cel proaspat, cu maxima putere antivirala si regeneratoare): 1-2 g/zi, obligatoriu sublingual.
- propolis brut proaspat,
direct de la apicultori (3-5 g/zi - se suge, apoi se mesteca inainte de
inghitire); extract alcoolic (tinctura 30%) - 1 picatura la fiecare
kilogram de greutate corporala.
Este
foarte bine ca toate produsele apicole sa se tina cat mai mult timp sub
limba inainte de inghitire. Aceasta metoda permite absorbtia anumitor
substante, chiar daca in cantitate foarte mica, totusi extrem de utile
pentru functionarea intregului organism, inclusiv a ficatului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu