Mararul contine fier, antioxidanti, vitamina D, sodiu, potasiu, magneziu si fibre vegetale, fiind util in cazurile de balonare, anemie, constipatie, tulburari psihice, regleaza metabolismul glucozei si al calciului in organism. Mararul este considerat a fi o sare vegetala, datorita continutului ridicat de saruri. Iata cum putem folosi mararul in tratarea unor afectiuni digestive:
Hipoaciditate, indigestie
Se
consuma o lingurita de marar verde tocat inainte de masa sau la felul
intai. In doze medii si mici, mararul este un excelent stimulent al
secretiei de sucuri gastrice si de bila, ajutand la procesul digestiv.
Interesant este ca, in doze mari, mararul are efectul opus, inhiband
secretia de sucuri gastrice si fiind foarte util in tratarea gastritei
hiperacide.
Gastrita hiperacida
Se pun 2-4
lingurite de marar verde taiat marunt in 250 ml de iaurt (de preferinta
de tip Bifidus) si se amesteca folosind mixerul electric, dupa care se
lasa 40 de minute sa se intrepatrunda componentele. Se consuma acest
remediu pe stomacul
gol, de doua ori pe zi. Calmeaza durerea, reduce secretia acida, normalizeaza digestia si apetitul.
Balonare, colita de fermentatie
Substantele
volatile continute de marar impiedica dezvoltarea in exces a
bacteriilor din intestin, prevenind formarea de gaze si aparitia
colicilor abdominale. Se face o cura cu o durata de o luna, timp in care
se consuma la fiecare masa cate o lingurita de frunze proaspete de
marar tocate marunt. Ca sa fie eficient, trebuie sa fie proaspat.
Candidoza digestiva
Se
consuma zilnic 500 de ml din preparatul cu marar si iaurt Bifidus,
descris la gastrita hiperacida. Se face o cura de 30 de zile cu acest
remediu care, desi pare foarte simplu, are o actiune extrem de complexa.
Frunzele de marar contin substante aromatice cu un efect antifungic
foarte puternic, in timp ce iaurtul Bifidus reface flora digestiva
normala, ceea ce duce la inhibarea dezvoltarii tulpinilor agresive de
Candida.
Un alt remediu eficient in problemele digestive este
salata de marar cu seminte de in, pentru care aveti nevoie de o
legatura de marar proaspat, 2 linguri rase seminte de in, 3 linguri de
iaurt, o lingura de branza de vaci proaspata si nesarata. Se toaca
mararul marunt si se amesteca cu restul ingredientelor, salata
putandu-se consuma o data pe zi, la masa de pranz sau la una dintre cele
2 gustari ale zilei, pe stomacul gol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu