Extrem de răspândit şi folosit în o sumedenie de preparate culinare, acest condiment conţine un compus nebănuit de puternic.
Un compus regăsit în oregano,
planta aromatică mediteraneană utilizată pentru condimentarea
diferitelor alimente, este eficient pentru combaterea norovirusului,
care constituie una dintre cele mai comune cauze pentru infecţii
gastrointestinale însoţite de greaţă şi vărsături.
Această
substanţă chimică regăsită în oregano, dar şi în cimbru, dezarmează
virusul de învelişul său protector, o proteină externă rezistentă,
făcându-l astfel mai vulnerabil şi mai uşor de distrus.
"Carvacrolul
ar putea fi utilizat ca dezinfectant al alimentelor şi, posibil, ca
dezinfectant al suprafeţelor, mai ales în combinaţie cu alţi agenţi
antimicrobieni", a declarat Kelly Bright, coordonatoarea studiului, efectuat de cercetătorii americani de la Universitatea Arizona.
Norovirusul
cauzează toxinfecţii alimentare şi constituie o problemă mai ales în
sanatorii, spitale, vase de croazieră şi şcoli. Deşi cu simptome
neplăcute, cum ar fi durerile abdominale, greaţa şi vărsăturile,
infecţia trece de la sine, de obicei în câteva zile, dar se poate dovedi
periculoasă pentru copii, persoane în vârstă sau care au probleme de
sănătate.
Potrivit rezultatelor experimentelor, carvacrolul
acţionează direct asupra capsidei, învelişul rezistent de proteine din
jurul virusului, care protejează materialul genetic al acestuia.
Deoarece
carvacrolul atacă elementele externe ale norovirusului, este puţin
probabil că va declanşa dezvoltarea rezistenţei, consideră oamenii de
ştiinţă.
Carvacrolul are proprietăţi bacteriostatice şi
bactericide, acţionând nu numai împotriva norovirusurilor, ci şi a
bacteriilor precum Salmonella typhimurium, Escherichia coli şi
Staphylococcus aureus.
Pe de altă parte, cercetătorii nu recomandă
consumul de carvacrol sub formă de concentrat, deoarece cauzează o
senzaţie de arsură şi amorţeală a limbii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu