Le vezi crescând pe marginea drumurilor și nici nu bănuiești
probabil cu ce proprietăți terapeutice sunt înzestrate. Însă aceste
buruieni, ignorate de cei mai mulți dintre noi, sunt adevărate
medicamente naturale care pot ameliora diferite afecțiuni.
Pirul are proprietăți diuretice
Cunoscută în popor și sub denumirea de păiuș, această plantă conține
numeroase substanțe nutritive, precum vitamine (A și B), săruri de
potasiu și siliciu, substanțe mucilaginoase (benefice în caz de răceală
și tuse), precum și zaharuri și uleiuri volatile.
Pirul este recomandat persoanelor care suferă de afecțiuni ale
ficatului și rinichilor, întrucât grație proprietăților diuretice din
compoziția lui stimulează eliminarea toxinelor și a acidului uric din
sânge! Simptomele gutei sau ale reumatismului sunt ameliorate dacă se
urmează o cură de 15 zile cu infuzie din pir.
Cum se prepară:
Tulpina de pir se spală foarte bine în mai multe ape și se curăță de
coajă. Se lasă să se usuce, după care se mărunțește și se macină prin
râșnița de cafea. La 250 ml de apă clocotită se adaugă 1-2 lingurițe de
pulbere și se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară și se bea cald
câte o cană de 3 ori pe zi.
Rapița are efecte anticancerigene
Este coșmarul celor care cultivă pământul, însă are multiple utilizări
în medicina naturistă. Conține numeroase substanțe benefice pentru
sănătate, cum ar fi mineralele (calciu, fier, fosfor și potasiu),
hidrații de carbon, proteinele, vitaminele (A, B1 și B2), precum și
beta-carotenul.
În plus, datorită conținutului de acizii grași Omega-3, rapița oprește
dezvoltarea celulelor canceroase, în special pe cele care declanșează
cancerul mamar și cel de piele. Ceaiul din rădăcina de rapiță este
recomandat persoanelor care suferă de boli digestive deoarece
ameliorează simptomele constipației și ajută la drenarea ficatului.
În schimb, ceaiul din frunze de rapiță poate fi folosit sub formă de
comprese, pentru că grăbește vindecarea ulcerului varicos, a
degerăturilor și a rănilor.
Cum se prepară:
Frunzele de rapiță se spală și se taie mărunt. Se pune la fiert apă (
250 ml) și când dă în clocot se adaugă o lingură de frunze. Se lasă să
fiarbă 5 minute, după care se strecoară și se bea câte o cană de 2 ori
pe zi.
Brusturele, bun pentru articulații
Proprietățile curative ale brusturelui sunt cunoscute încă de pe vremea
dacilor, fiind considerat un antidot eficient pentru multe afecțiuni.
Este amatorilor de dulciuri sau celor care suferă de diabet deoarece are
rolul de a reduce producerea de glucoză la nivel hepatic, stimulând în
același timp echilibrarea nivelului de insulină din organism.
Frunzele și rădăcina de brusture conțin substanțe antiinflamatoare,
fiind de folos în caz de dureri reumatice, deoarece tinctura de
laba-ursului, cum mai este denumită această plantă în popor, încetinește
procesul de măcinare a țesuturilor cartilaginoase din articulații.
Brusturele reduce simptomele psoriazisului și a reacțiilor alergice,
fiind indicat și în caz de cistită, litiază renală, constipație sau
tromboflebită.
Cum se prepară:
Rădăcina de brusture se spală, se curăță și se taie în bucăți cât mai
mici. Se iau aproximativ 50 g de rădăcină și se amestecă cu 250 ml de
alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă la macerat 15 zile și se agită
în fiecare zi.
Se strecoară și se depozitează la rece, în recipiente mici, închise la
culoare. Se ia zilnic câte o linguriță amestecată cu o ceașcă de apă.
Info: Persoanele care sunt sub tratament cu insulină trebuie să urmeze cura cu brusture doar cu acordul medicului specialist.
ta specialistului
Dr. ing.Iuliana Barbu, competențe fitoterapie
Sucul de pir, plin de vitamine
Câteva zeci de miligrame de suc de pir au vitaminele şi mineralele
echivalente a aproape 1 kg de legume proaspete. Sucul conţine
majoritatea vitaminelor şi mineralelor necesare corpului uman, inclusiv
vitamina B12. Sucul de pir este considerat o hrană vie, conţinând
aproximativ 30 de enzime şi cca. 70% clorofilă brută. Pentru a fi
eficient, sucul de pir trebuie consumat imediat după preparare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu