Visinele contin numeroase vitamine (A, B1, B2, B9, C, E) si saruri minerale (calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu) cu proprietati antioxidante si
regenerante. O suta de grame de visine savurate ca gustare, intre mese,
insumeaza doar 64 de calorii. Insa si coditele de visin au proprietati terapeutice: acestea contin flavonoizi,
care au efect diuretic, astringent si antiinflamator, fiind de un real
ajutor persoanelor care sufera de boli renale sau celor care vor sa dea
jos cateva kilograme. Visinele au efecte benefice in prevenirea si
ameliorarea osteoartritei, a durerilor musculare, a gutei, insomniei,
afectiunilor de rinichi si a digestiei.
Imbunatatesc circulatia si previn cancerul
Visinele fac parte din categoria fructelor si legumelor de culoare
rosie care au in compozitie antociani, antioxidanti puternici care
mentin circulatia normala a sangelui si au proprietati anti-cancer.
Potrivit unui studiu publicat in Journal of Nutrition, fructele cu cel
mai ridicat continut de antioxidanti sunt cele de culoare rosie –
capsunile, zmeura, ciresele, potrivit adevarul.ro. De asemenea, visinele
contin o doza crescuta de vitamina C, cu rol esential in sinteza
colagenului (care asigura elasticitate pielii) si care intareste bariera
sistemului imunitar in fata racelilor si a altor infectii.
Doar visinele contin trei substante importante in prevenirea
tumorilor, respectiv acid elagic, limonen si alcool perilil. Acestea
ofera protectie sporita impotriva tumorilor localizate la nivelul
sanilor, plamanilor, ficatului si colonului. Oamenii de stiinta au
observat ca soarecii carora li s-a introdus in dieta suc de visine au
avut un risc mult mai scazut de a dezvolta tumori, spre deosebire de cei
care aveau un regim normal.
Regleaza colesterolul si previn bolile cardiovasculare
Visinele contin quercitina - unul dintre cei mai puternici
antioxidanti - care previne stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi.
De asemenea, quercitina tine sub control nivelul colesterolului rau din
sange si sunt prevenite astfel depunerile de grasime pe artere, cauza
numarul unu in aparitia bolilor cardiovasculare, printre care amintim
infarctul si accidentul vascular cerebral.
Tot antioxidantii pot avea un rol major in ameliorarea simptomelor
alergiilor si astmului, precum si a gutei – o afectiune care se
manifesta prin dureri bruste aparute la nivelul incheieturilor. Potrivit
unei cercetari publicate in urma cu mai bine de zece ani, antocianii
din visine ar putea avea efecte similare cu medicamentele
antiinflamatorii destinate inlaturarii durerilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu