In weeekend, multe dintre noi obisnuiesc sa gateasca pentru saptamana viitoare. Insa, unele alimente, daca sunt reincalzite, nu doar ca isi pierd din calitatile nutritionale, dar pot deveni si toxice.
1. Ciupercile
Cel mai bine este sa le consumi de indata ce le-ai gatit sau daca
iti mai ramane o portie pentru a doua zi, mananc-o rece. Cand sunt
reincalzite, ciupercile pot deveni periculoase pentru sistemul digestiv,
intrucat apar niste modificari in structura unor proteine din
compozitia lor.
2. Carnea de pui
Acelasi lucru se intampla si in cazul carnii de pui, motiv pentru
care este indicat sa nu o consumi reincalzita. In cazul in care nu poti
evita acest lucru, cel mai bine este sa o incalzesti la o temperatura
joasa mai multe minute, decat repede dar la o temperatura ridicata.
3. Cartofii
Pe langa faptul ca isi pierd din calitatile nutritive cand sunt reincalzitii, cartofii devin si toxici pentru organism.
4. Spanacul
Spanacul este o leguma care contine nitrat intr-o cantitate destul
de mare. Daca este reincalzit cateva zile la rand, spanacul devine un
potential carcinogen, din cauza ca nitratul din compozitia lui se
transforma in nitrit, o substanta periculoasa pentru corp.
5. Sfecla rosie
La fel ca spanacul, si sfecla rosie poate creste riscul aparitiei
cancerului, daca este reincalzita. Daca vrei sa reduci la minimum acest
risc si sa beneficiezi de efectele pozitive ale sfeclei rosii, cel mai
bine este sa o consumi in stare cruda.
6.Telina si morcovul
Telina, una dintre cele mai frecvent utilizate legume la prepararea
supelor, trebuie intotdeauna scoasa din supe dupa ce a fost gatita,
impreuna cu morcovii, sau trebuie mancate proaspat preparate. De
asemenea, aceste doua legume contin nitrati. Puteti reincalzi supa daca
scoateti din ea telina si morcovii.
7. Oua
Ouale sunt alimentele cu cel mai mare risc in momentul in care sunt
reincalzite, intrucat acestea vor deveni toxice in momentul
reincalzirii la temperaturi ridicate. Nu se aplica produselor alimentare
in cazul in care ouale sunt folosite la prepararea sosurilor, ci se
refera la felurile de mancare in care sunt implicate oua fierte sau
prajite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu