Ati aflat si poate ati simtit pe propria piele beneficiile alimentelor verzi, dar stiti ca alimentele negre sunt cel putin la fel de sanatoase. Sunt bogate in antioxidanti, previn tumorile si au capacitatea de a intari oasele, de a sprijini sanatatea rinichilor.
Alimentele negre isi iau pigmentul de la aceeasi substanta de la care si-o iau si alimentele rosii sau mov - antocianina.
Antocianina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti si exista
aproape 300 de diferite tipuri de antocianine, culoarea alimentelor
nefiind data de numarul lor, ci de pH-ul plantei. In plus, antocianinele
reduc inflamatia si sprijina sistemul imunitar.
Iata ce alimente negre nu ar trebui sa va lipseasca din dieta:
Fasolea neagra
Este
bogata in fibre si are o digestie lenta, fapt ce permite formarea
microorganismelor sanatoase in sistemul digestiv. Impreuna cu orezul
brun, fasolea neagra formeaza combinatia perfecta de proteine, foarte
necesara in dietele vegetarienilor.
De asemenea, fasolea neagra
contine molibden, un mineral care ajuta la defalcarea sulfatilor pe care
ii gasim in vin. Este bogata in vitamina B6 si acid folic, prin urmare
este alimentul perfect pentru femeile insarcinate, dar si pentru cei
care au probleme cu stresul.
Semintele de susan negre
Semintele
de susan negre contin 20% proteine si o cantitate mare de magneziu, un
nutrient esential in reducerea presiunii arteriale si in relaxarea
muschilor dupa efort. Atat semintele, cat si uleiul de susan, contin o
substanta anti-inflamatorie numita sesamol, foarte buna pentru
mentinerea sanatatii pielii.
Cu toate acestea, cea mai
importanta calitate a semintelor de susan negre este data de cantitatea
de calciu pe care o contin. O mana de astfel de seminte contine mai mult
calciu decat un pahar de lapte, deci sunt recomandate mai ales celor
care au intoleranta la lactoza, asigurand necesarul zilnic de calciu de
care au nevoie.
Ceaiul negru
Este savuros
atat simplu, dar si in diferite combinatii, fiind cunoscut pentru
calitatea de a reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. In plus,
protejeaza oasele si, prin continutul de polifenoli, sprijina memoria
si invatarea, reducand riscul aparitiei Parkinsonului.
Semintele de chia negre
Toate
semintele de chia sunt foarte sanatoase datorita cantitatii mari de
acizi grasi Omega-3. Acestea ajuta la stabilizarea nivelului de zahar
din sange, sprijina digestia si ofera energie, prin intermediul
proteinelor pe care le contine.
Quinoa neagra
Toate
tipurile de quinoa descriu alimentul proteic perfect. Cea neagra insa,
este bogata in vitamina E, in mangan si fosfor, acid folic, zinc si
fibre dietetice. Este un aliment pe care ar trebui sa-l consumi
saptamanal.
Orezul negru
Il gasim mai ales in
combinatia "orez salbatic" si este probabil cel mai sanatos tip de
orez. Este cel mai bogat din punct de vedere al cantitatii de fibre si
priteine si are mai multi antioxidanti si antocianine decat murele. Are
in compozitia sa vitamina E, avand proprietatii anti-inflamatorii si
capacitatea de a vindeca nenumarate boli.
Lintea neagra
Lintea
neagra este o leguma foarte sanatoasa care elibereaza puterea
antocianinelor de a sprijini functiile cerebrale, imbunatatind memoria. O
cana de linte neagra contine 18 g fibre, se gateste usor si este
printre putinele de acest tip pe care nu trebuie sa le tii la inmuiat
inainte de preparare.
Piperul negru
Piperul
negru este cel mai raspandit dintre alimentele negre si este cunoscut
pentru proprietatea de a creste capacitatea organismului de a absorbi
nutrientii. In plus, stimuleaza enzimele din interiorul tractului
digestiv facand digestia mai usoara, astfel ca scapi de senzatia de
balonare si de gaze.
Murele
Sunt
cunoscute pentru cantitatea mare de antioxidanti, dar nu sa o ignoram
si pe cea de vitamina C. Este cel mai eficient aliment pentru pastrarea
tenului tanar si frumos si este, de asemenea, un ajutor de nadejede
pentru memorie si invatare. a.
Usturoiul negru
Usturoiul
negru este produs in urma unui proces de fermentatie care foloseste
otet balsamic si lemn dulce. Este un aliment la moda, dar are si
nenumatate beneficii pentru sanatate.
Pe langa acestea, mai
exista: cartofi negrii, ciuperci negre, porumb negru, alge negre,
masline, coacaze, morcovi negrii sau struguri negrii. De asemenea, puiul
cu carne neagra este folosit mai ales in bucataria asiatica pentru
prepararea supelor, acestea fiind foarte eficiente in tratarea
diferitelor boli.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu