Înlocuitor al unei băuturi fără de care mulţi dintre noi nu ne putem
începe ziua, această licoare este folosită încă de pe vremea egiptenilor
pentru tratarea unor afecţiuni ale aparatului digestiv.
Cicoarea, o plantă erbacee perenă comestibilă nativă
din nordul Africii, Europa și Asia, este apreciată atât în preparatele
culinare, cât şi pentru beneficiile aduse organismului.
Rădăcina este folosită pentru prepararea cafelei de cicoare, un
înlocuitor foarte popular pentru cafea, iar frunzele sunt utilizate în
salate şi în mâncărurile specifice bucătăriei franceze şi italiene.
Rădăcina este bogată în lactucină, substanțe triperpenice amare,
lactupireină, fructoză, alfa și beta lactucerol, tanin şi uleiuri
volatile, în timp ce în tulpină se găseşte cicorină, insulină, arginină,
colină, acid cicoric, levuloză, fier, fosfor şi calciu.
Cafeaua obţinută din această plantă are un gust amărui, care poate fi
atenuat cu uşurinţă prin adăugarea unei mii cantităţi de miere şi de
lapte. Pentru a o prepara, se pun două linguriţe de rădăcină coaptă şi
mărunţită la o cană cu apă fierbinte şi se fierbe două-trei minute sau
se lasă la infuzat sub capac. După, se strecoară şi se îndulceşte după
preferinţă.
Egiptenii foloseau această licoare la tratarea constipaţiei, întrucât are proprietatea de a stimula digestia, şi a bolilor hepato-renale şi biliare. De asemenea, calmează
durerile abdominale, protejează ficatul şi fierea, combate oboseala şi
ajută la concentrare şi ajută la detoxifierea organismului.
Totodată, datorită conţinutului de insulină, ajută şi la tratarea
diabetului. La fel de utile sunt şi ceaiul de cicoare, infuzia,
extractul şi tinctura din această plantă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu