Obiceiurile alimentare nesanatoase, adica un regim bogat in zahar, alimente semipreparate, pline de grasimi si sare, alergiile nediagnosticate, lipsa exercitiului fizic, lipsa unui somn odihnitor
suficient, habitatul in orase mari, suprapopulate sau in apropierea
antenelor de telefonie mobila, consumul insuficient de apa si excesiv de
bauturi carbogazoase dulci sunt doar cativa factori
care pot declansa o scadere a capacitatii de actiune a sistemului nostru
imunitar, sustin nutritionistii.
Potrivit nutritionistului Lygia Alexandrescu,
practicarea unui mod de viata cat mai putin nociv cu putinta poate sa
ajute la echilibrarea functiilor sistemului imunitar, chiar si in
situatii limita.
"Alimentatia este o parte importanta a acestei solutii. Pe langa
hidratarea obligatorie cu suficienta apa pe zi si consumul echilibrat de
proteine, glucide si lipide intr-o forma cat mai dietetica si mai
apropiata de natural, este important de retinut consumul unor substante
cu actiune foarte specifica la nivel imunitar. Aceste substante
nutritive se gasesc din abundenta in fructele de vara."
"Capsunile contin o cantitate mare de vitamina C, B1, B6,
antioxidanti si acid folic. Vitaminele B sunt utile in regenerarea
tesuturilor, iar acidul folic mentine unghiile si parul sanatoase.
Vitamina C mentine pielea sanatoasa si are un rol important in
vindecarea ranilor si arsurilor. Capsunile mai contin fier, calciu si
magneziu, minerale care intaresc oasele, dintii, sistemul nervos si
asigura oxigenarea celulara. In plus, capsunile sunt usor digerate si
contin un numar mic de calorii. Singurul dezavantaj al acestor fructe
este ca pot fi alergenice, mai ales la persoanele predispuse la
alergii", a afirmat nutritionistul, potrivit foodstory.ro.
Piersicile furnizeaza o cantitate importanta de vitamina C si A, au
un continut ridicat in zahar si prezinta o serie de beneficii pentru
sanatate: efect diuretic, laxativ si detoxifiant, sunt foarte usor
asimilabile, sunt folositoare in afectiuni pulmonare, infectii
respiratorii sau anemie.
Totodata, caisele au un continut deosebit de ridicat in betacaroten
(caisele portocalii inchis sunt printre fructele cu cel mai ridicat
astfel de continut), sunt bogate in fibre solubile si potasiu. "Din
acest motiv, pentru o buna functionare a colonului si pentru reglarea
nivelului colesterolului, este indicata cura cu aceste fructe
delicioase. Caisele sunt bogate si in magneziu, sodiu, fosfor si fier,
au puternic efect laxativ, curata si detoxifica ficatul si intreg
sistemul digestiv si sunt imuno-stimulatoare", a explicat Alexandrescu.
Potrivit acesteia, zmeura este o bogata sursa de vitamina C, sodiu,
flavonoide si pectine si intareste sistemul de aparare al organismului
si prin prezenta vitaminei C se imbunatateste absorbtia de fier, fiind
considerata fruct anticancerigen (blocheaza transformarea nitratilor si
nitritilor in nitozamine, care sunt asociate cu aparitia cancerului de
stomac), ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste structura
peretilor celulari si ajuta la mentinerea unei bune circulatii la
nivelul capilarelor.
"Ciresele si visinele sunt fructe bogate in apa, zaharuri, complex
de vitamine B (B1, B2, B6), vitamina C, minerale (magneziu, potasiu),
lignani, fitoestrogeni si taninuri. Delicioasele cirese contin toate
aceste componente nutritive care nu doar ne hranesc, ci sunt recomandate
si intr-o serie de afectiuni precum guta, constipatia, litiazele renale
si biliare, reumatism, obezitate, depresie. Contin si ele 90% apa,
zaharuri, vitamina A si K si substante flavonoide care protejeaza celula
de atacul radicalilor liberi. Sunt dulci si parfumate si au actiune
diuretica, laxativa, antianemianta si ajuta la reducerea nivelului de
colesterol seric. Contin fructoza care, fiind lent absorbita de
organism, da senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp
(spre deosebire de zaharul din dulciuri, de exemplu, care este
energizant doar pe moment, fiind absorbit rapid)", explica Lygia
Alexandrescu.
Ea subliniaza ca ciresele sunt fructe excelent tolerate de sistemul
nostru digestiv si, fiind bogate in sorbitol, ajuta digestia. "Este
adevarat ca au un oarecare efect laxativ, datorita fibrelor pe care le
contin (acestea accelereaza tranzitul intestinal si combat constipatia),
dar nu cauzeaza diaree, ci doar regleaza tranzitul intestinal", a
precizat Alexandrescu.
In ceea ce priveste pepenele, acesta este bogat in substante
antioxidante de tip fenolic: flavonoide, carotenoide, triterpenoide.
Pepenele este plin de dulceata, dar si de substante care combat
inflamatia (licopenul fiind cel mai bine reprezentat). "Nu trebuie uitat
aportul de fier si zinc, dar si bogatia acestui fruct delicios in
aminoacizi cum sunt citrulina si arginina, substante cu rol tonifiant la
nivel imunitar", mai spune Lygia Alexandrescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu