Aliment devenit foarte popular în ultimii ani, quinoa,
numit uneori orezul incașilor, poate prelungi viața dacă se consumă
câte o farfurie pe zi – este concluzia unui studiu realizat la
Universitatea Harvard.
Contrar a ceea ce se crede în mod obișnuit, quinoa nu se numără printre cereale, ci este o plantă din familia chenopodiaceelor,
la fel ca spanacul și sfecla. Componentă ideală în salate, quinoa este
cunoscută pentru numeroasele sale virtuți, îndeosebi pentru conținutul
ridicat de fibre și proteine.
Cercetători de la Școala de sănătate
publică a Universității Harvard au descoperit că riscul de deces
prematur se reduce cu 17% dacă se consumă zilnic o farfurie de quinoa.
Acest efect s-a confirmat indiferent de vârsta celor 367.000 de
participanți la cercetare, de activitatea lor sportivă sau de fumat.
Boabele întregi, ca și grâul și ovăzul, sunt bogate în fibre, minerale și antioxidanți.
‘Studiul nostru arată că, prin consumul de boabe întregi, se reduce
riscul de mortalitate legat de boli cronice cum ar fi cancerul,
maladiile cardiace, diabet și boli respiratorii’, afirmă dr Lu Qi, citat
de 7sur7.be.
Boabele de quinoa sunt sfere mici,
galbene și turtite, având între 1,5 și 2 milimetri diametru. Era un
aliment de bază al vechilor incași, care o numeau ‘cereala-mamă’. Quinoa
este încadrată în categoria superalimentelor, alături de semințele de
in, germeni, mei, aloe vera, orz verde, pătrunjel, alge marine,
floarea-soarelui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu