O dantură albă ne oferă un aspect mult mai plăcut şi, totodată, mai
multă încredere în noi. Din acest motiv, periajul şi apa de gură nu mai
sunt suficiente. Trebuie să avem grijă la alimentele care ne îngălbenesc
şi pătează dinţii.
Alimentele care ne pătează dinţii - cafeaua
Oricât de multă nevoie am avea în fiecare dimineaţă de o cană de cafea,
trebuie să fim conştienţi că aceast băutură dăunează aspectului
dinţilor noştrii. Studiile reazlizate de-a lungul timpului au arătat că
persoanele care obișnuiesc să conume pe perioade lungi de timp cafea pot
avea pete galbene pe suprafaţa dinţilor. Un truc la care poți apela
este acela de a sorbi cafeaua cu ajutorul unui pai.
Alimente care ne pătează dinții - vinul roșu
Dacă eşti consumator de vin ar trebui să încerci să te bei mai rar
această băutură pentru că pătează dinţii. Dar nu încerca să-l
înlocuieşti cu vinul alb. Acesta este chiar mai periculos, putând cauza
probleme permanente din cauza acidității crescute care afectează placa
bacteriană.
Alimente care ne pătează dinții - vinul alb
Oamenii de ştiinţă au descoperit că vinurile albe, precum Chardonnay
sau Pinot Gris, macină smalţul mai repede decât vinurile roşii, precum
Merlot şi Bordeaux. Cercetătorii spun că un contact prelungit al
dinţilor cu vinul alb erodează smalţul, făcând dinţii mai sensibili la
rece, fierbinte şi la dulciuri.
O echipă de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania, a
studiat efectul vinurilor din Germania, Franţa, Italia şi Spania asupra
smalţului dinţilor scoşi de la bărbaţi şi femei cu vârste între 40 şi 65
de ani.
Dinţii au fost scufundaţi în vinuri timp de 24 de ore şi apoi au fost
analizaţi la microscop. Dinţii păstraţi în vin alb erau mai vătămaţi
decât cei din vinul roşu.
Alimente care ne pătează dinții - fructele cu pigment închis
Afine, mure, struguri, zmeura, toate aceste fructe sunt delicioase,
însă, cu cât pigmentul este mai inchis, cu atât mai mult pătează dinţii.
Dacă nu puteţi renunţa sub nici o formă la aceste alimente, recomandat
este ca, imediat după consum să vă curăţaţi cavitatea bucală. De
asemenea, pentru curăţarea dinţilor, puteţi opta pentru morcovi, mere,
gutui, țelină şi gulie.
Alimente care ne pătează dinții - ceaiul negru și ceaiul verde
Au aceeaşi putere de a păta dinţii ca şi cafeaua. Asta din cauza
taninurilor pe care le conţin şi pentru că, în general, ceaiul este
consumat la temperaturi ridicate. Pentru a evita orice deteriorare a
dinţilor, evitaţi ceaiurile de culoare închisă şi alegeţi-le pe cele de
culoare verde, albă sau alte culori mai deschise.
Alimente care ne pătează dinții - citricele
Fructele precum lămâile, portocalele și grapefruitul conțin acizi care
duc la demineralizarea danturii și, în cele din urmă, la pătarea
dinților.
Alimente care ne pătează dinții - ciocolata
Din cauza conţinutului ridicat de cacao, ciocolata este un alt aliment
care, în timp, va modifica nuanţa dinţilor sau îi va păta. Mai mult
decât atât, ciocolata duce la carierea dinţilor din cauza cantităţii
mari de zahăr pe care o conţine. O bucăţică de ciocolată nu a omorât
încă pe nimeni, însă totul stă în consumul cu moderaţie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu