Specialistii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania au realizat un studiu in care au analizat calitatea apelor minerale imbuteliate, dar si pe cea a apei de la robinet. Se pare ca apa imbuteliata nu este cu mult mai sigura decat cea de la robinet, iar specificatiile de pe ambalaje nu reflecta adesea calitatea reala a apei. Iata ce trebuie sa stii atat despre apa de la robinet, cat si despre cea vanduta la sticle sau PET-uri:
Apa de la robinet trebuie sa fie sanogena si curata, adica:
- sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care,
prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru
sanatatea umana;
- parametrii chimici analizati sa se incadreze sub concentratia
maxima admisa prevazuta de Legea privind calitatea apei potabile.
Pretul mare al unei sticle imbuteliate nu justifica neaparat
calitatea. Daca intr-o alta tara exista o apa de renume si care este
considerata a fi o apa foarte buna, prin urmare foarte scumpa, nu
inseamna ca in Romania, patria apelor minerale, aceasta apa este de
calitate, dupa cum se va vedea din studiu, acestea iesind chiar pe un
loc foarte jos. Acest lucru se datoreaza marketingului, dar si faptului
ca in tara respectiva nu exista apa minerala de calitate si aceasta este
toata calitatea de care pot dispune.
Monitorizarea calitatii apei potabile se asigura de catre
producator, distribuitor si de autoritatea de sanatate publica
judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti. Pentru monitorizarea de
control sunt obligatorii urmatorii parametrii: Aluminiu , Amoniu,
Bacterii coliforme, Culoare, Concentratia ionilor de hidrogen (pH),
Conductivitate, Clorul rezidual liber, Clostridium perfringens,
Escherichia coli, Fier, Gust, Miros , Nitriti, Nitrati, Oxidabilitate,
Pseudomonas aeruginosa, Sulfuri si hidrogen sulfurat, Turbiditate, Numar
de colonii dezvoltate (22°C si 37°C) si Duritate.
Producatorii de apa potabila in sistem centralizat au obligatia de a
publica lunar pe site-ul acestora buletinele de analiza a apei
furnizata consumatorilor.
Producatorii de apa potabila distribuita prin sistem public trebuie
sa asigure accesul populatiei la datele privind calitatea apei potabile
produse, sa permita inspectia de catre reprezentantii populatiei la
orice ora acceptabila, la cel putin un birou de relatii cu publicul, sa
afiseze programul si numarul de telefon la care se pot obtine date
despre calitatea apei potabile produse si distribuite.
Datele privind calitatea apei potabile sunt disponibile fara plata
pentru populatia deservita de producator, respectiv de distribuitor.
Pentru persoanele fizice, altele decat cele din zona de aprovizionare a
producatorului, respectiv a distribuitorului, se pot percepe taxe pentru
obtinerea informatiilor privind calitatea apei potabile.
Apa potabila imbuteliata/conditionata este apa care se imbuteliaza
in recipiente de compozitie, forma si dimensiuni diverse, inchise
ermetic, fiind curata si potrivita pentru consumul direct, fara
tratament suplimentar. Apa potabila imbuteliata este considerata un
aliment.
Cerintele legale referitoare la etichetarea apei de masa ofera
libertate totala producatorilor sa declare sau nu compozitia chimica a
apei, fapt constatat si prin analiza celor 6 tipuri de apa de izvor si a
celor 3 tipuri de apa de masa. Acest lucru conduce la incalcarea
dreptului consumatorului de a fi informat corect, complet si precis. In
felul acesta, consumatorul roman nu poate sa aleaga in cunostinta de
cauza, fiind expus unor riscuri privind sanatatea sa.
In lunile de vara nu recomandam consumul de apa potabila
imbuteliata in recipiente de plastic, deoarece transportul si
depozitarea acestora nu se realizeaza cu respectarea parametrilor de
temperatura (5-25 grade celsius) si umiditate(75%), lucru ce reiese si
in urma controalelor realizate de catre inspectorii ANPC. Consumatorii
pot sa foloseasca ca alternativa apa furnizata in sistem centralizat,
adica apa de la robinet.
Prin apa minerala naturala se intelege o apa pura din punct de
vedere microbiologic, care isi are originea intr-un zacamant/acvifer
subteran si este exploatata prin una sau mai multe emergente naturale
ori foraje.
Eticheta apelor minerale naturale trebuie sa contina urmatoarele informatii obligatorii:
- mentionarea compozitiei chimice, precizandu-se constituentii caracteristici;
- locul unde este exploatata sursa si numele acesteia;
- indicarea eventualelor tratari prevazute in actul normativ;
- apele minerale naturale avand o concentratie de fluor mai mare de
1,5 mg/l vor avea specificat pe eticheta urmatorul avertisment:
"Contine mai mult de 1,5 mg/l fluor: produs nerecomandat consumului
regulat al sugarilor si copiilor sub 7 ani".
“Niciun alt aliment nu este ingerat zilnic intr-o cantitate asa de
mare. Acest lucru ne obliga sa acordam o atentie deosebita apei. Din
pacate, alegerea unor ape minerale naturale plate in vederea hidratarii
organismului nu este o optiune usoara avand in vedere faptul ca
producatorii nu sunt obligati sa declare compozitia chimica a apei dupa o
structura standardizata. Totusi, daca eticheta va ofera posibilitatea
verificarii anumitor constituenti, atunci trebuie sa aveti in vedere
urmatoarele criterii:
- nivelul scazut de sodiu, mai mic de 20 mg/l;
- nivelul scazut de nitrati, mai mic de 4 mg/l;
- continutul scazut de reziduu fix la 180 grade Celsius, mai mic de 500 mg/l;
- nivelul scazut de calciu, mai mic de 100 mg/l.
Daca aveti probleme grave de sanatate, consultati medicul curant
pentru a va recomanda apa potrivita in functie de diagnosticul dvs."
Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte APC Romania.
Studiul face parte din Campania Nationala de Informare si Educare:
Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra. Prin
aceasta campanie Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania
(APC Romania) isi doreste sa informeze cat mai multi consumatori despre
importanta unui stil de viata bazat pe alimente sanatoase precum si
despre importanta etichetei aflate pe produsele din magazine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu