Te simti obosita, desi nu faci efort fizic, esti palida si nu te poti concentra? S-ar putea sa suferi de anemie.
Surprinzator poate, chiar si persoanele atente la ceea ce mananca, care
au o dieta sanatoasa pot fi intr-o stare de usoara anemie.
Uneori, nu este suficient sa stii ce alimente sunt bogate in fier pentru a preveni anemia feripriva, ci trebuie sa cunosti si ce obiceiuri alimentare iti pot dezechilibra balanta prin faptul ca inhiba absorbtia fierului in organism. Iata ce alimente blocheaza absorbtia fierului:
1. Alimentele cu nivel ridicat de acid oxalic
Atunci
cand incerci sa depasesti starea de anemie, evita alimente precum
rubarba, spanac si ciocolata pentru ca acidul oxalic poate interfera cu
absorbtia fierului din surse non-vegetale. Cu toate acestea, spanacul
poate fi fiert pentru un minut pentru a reduce nivelul de acid oxalic.
2. Alimentele bogate in taninuri
Produsele
alimentare si bauturile cu taninuri (biomolecule care se leaga la
proteine) trebuie, de asemenea, evitate sau consumate moderat, deoarece
acestea interfera cu absorbtia de fier. Vinul rosu, struguri, cafea,
ceai negru, ceai verde, tarate si sunt cateva alimente care contin
taninuri.
3. Ardei iute
Consumat in exces, ardeiul iute iti fura fierul. De vina este capsaicina, un component activ care inhiba absorbtia mineralelor.
4. Alimente bogate in calciu
Acest mineral impiedica absorbtia fierului in organism. Asadar, evita laptele si lactatele.
5. Alimente care contin gluten
In
cazul multor persoane care sufera de anemie feripriva, glutenul
deterioreaza peretii intestinelor, prevenind absorbtia fierului si a
acidului folic, doua substante nutritive care au un rol esential in
producerea de celule rosii. Glutenul se gaseste in produsele de
panificatie, in orez si in fulgii de ovaz.
6. Leguminoasele si cerealele
Leguminoasele
sunt o sursa de fier, dar din pacate contin si acid fitic si fitati
care fura fierul din alte alimente prezente in acelasi meniu, chiar si
pe cel continut de leguminoase. Asa se explica de ce fasolea trebuie
gatita timp mai indelungat si de ce trebuie lasata in apa rece peste
noapte.
Si cerealele sunt o sursa de fitati, iar procesul de rafinare
desi scade capacitatea fitatilor de a bloca fierul, scade si continutul
de fier din cereale.
Suplimente si medicamente care impiedica absorbtia fierului
Antiacidele,
suplimentele de calciu si magneziu inhiba fierul. Antiacidele nu sunt
recomandate, deoarece fierul se absoarbe in duoden intr-un mediu acid.
De
asemenea, conform "American Journal of Clinical Nutrition", zincul si
manganul pot interfera cu fierul din cauza proprietatilor fizico-chimice
similare.
Asociati fierul cu vitamina C
Atunci
cand se iau suplimente de fier sau consumati alimente care sunt bogate
in fier, asociati-le cu alimente bogate in vitamina C sau cel putin 500
mg de vitamina C pentru a favoriza absorbtia fierului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu