Daca iti plac legumele si vrei sa iti mentii silueta, atunci varza bok choy este alegerea perfecta. Numita si varza chinezeasca, bok choy (Brassica rapa, cu subspeciile pekinensis si chinensis) este o leguma din familia cruciferelor, cultivata in China inca de acum 6.000 de ani.
Bok
choy a fost studiata de catre farmacologul Li Shizhen inca din timpul
dinastiei Ming, cultura ei extinzandu-se si in Koreea, unde este
folosita la prepararea "kimki" (o muratura care contine varza, ardei
iuti, usturoi si rosii). Intre 1.700 si 1.800 planta ajunge in Europa si
America.
Bok choy este disponibila in circa 20 de soiuri.
Varietatea "chinensis", care seamana foarte putin cu ruda ei europeana,
este alcatuita dintr-o tulpina alba ca un bulb si un grup de frunze
verzi cu petioluri albe, infasurate strans intr-o formatie cilindrica,
sub forma unui corp compact. Frunzele au un gust dulce, intre varza si
salata, o textura crocanta si o valoare nutritiva de numai 13 calorii la
100 g. Asta o face ideala in curele de slabire.
Compozitie chimica
In
100 g varza bok choy gasim 4468 UI de vitamina A (27% din necesarul
zilnic) si 45 mg vitamina C (75% din nevoia zilnica a organismului).
Alte elemente din compozitie sunt proteinele, fibrele, mineralele (P, K,
Zn) si apa. Ca toate plantele din familia Crucifere, contine
glucosinol, o substanta care poate preveni cancerul si poate ameliora
functionarea sistemului imunitar.
Cum alegem si cum consumam varza bok choy
Poate
fi utilizata in prepararea diverselor aperitive, salate, placinte,
mancaruri cu piept sau pulpe de pui, supe cu varza si ciuperci, supe cu
legume si taietei, sarmale sau varza calita.
Frunzele tinere se
prepara intregi sau taiate in bucatele mici impreuna cu tulpinile.
Acestea se pot pregati fierte, prajite (calite) sau la aburi, cu scopul
reducerii timpului de preparare si pentru a nu creste pierderile de
substante nutritive.
Cel mai bine este sa o cumparati toamna sau
iarna. Alegeti intotdeauna exemplarele cu frunze proaspete si
stralucitoare, evitand cele care au tulpina moale sau frunzele patate
(pete brune), scorojite sau ofilite.
Ajunsi acasa, spalati varza
sub un jet de apa rece, uscati-o cu prosoape de hartie si apoi o puteti
pastra intr-o punga de plastic in frigider timp de maxim 5-6 zile.
In supermarketuri putem gasi si soiul pitic (baby bok choi) care este mai aromat.
Beneficii pentru sanatate
Varza
chinezeasca ajuta digestia, previne bolile cardiovasculare si a
degenerarile musculare. Avand un indice glicemic mic, ea scade riscul de
diabet. Glucosinolul si beta-carotenul reduc riscul de cancer (mamar in
special). Prin continutul redus de lipide si glucide, la care se adauga
aportul redus de calorii, varza chinezeasca este utila in curele de
slabire la persoanele obeze.
Prezenta calciului ajuta la buna
sanatate a oaselor si a dintilor. Potasiul mentine echilibrul
electrolitic al elementelor din sange si celule, reglementeaza functia
cardiaca si mentine tensiunea arteriala la valori normale.
Antioxidantii
(beta-carotenii si vitamina C) blocheaza actiunea radicalilor liberi si
reduc riscul de cataracta si de degenerare maculara legata de varsta,
iar vitamina K mentine in limite normale coagularea sangelui si
faciliteaza absorbtia calciului din alimente.
Sa nu uitam nici rolul fibrelor alimentare in asigurarea unui tranzit intestinal normal.
Atentie insa! Dozele mari sunt toxice pentru om. Consumul a 1-1,5 kg de varza pe zi a dus la aparitia hipotiroidismului sever.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu