Kiwi-ul, fructul comestibil al plantelor Actinidia
chinensis și Actinidia deliciosa din Asia, poartă denumirea chinezească
de Yang Tao (mura sau strugurele gâștei). Istoria "europeană" a
fructului a început în Valea Ghang Kiang din Sud-Estul Chinei, de unde
în anul 1847 un membru al Societății Regale de Horticultură din Marea
Britanie a trimis primele semințe în afara granițelor țării de origine.
În 1906 a fost plantat și în Noua Zeelandă, unde a rodit prima dată
în 1910. Aici fructul a fost "rebotezat" cu numele de astăzi, după
numele păsării naționale, probabil datorită asemănării ca formă și
culoare. Astăzi kiwi se cultivă în Noua Zeelandă, SUA, Italia, Japonia,
Franța, Grecia, Spania, Australia și Chile.
Spre deosebire de alte fructe, kiwi conţine cea mai mare concentraţie
de vitamina C, un singur fruct asigurând până la 95% din necesarul
zilnic al organismului. Este bogat în vitamine, flavonoide şi minerale,
iar antioxidanţii pe care îi conţine luptă împotriva procesului de
oxidare celulară produs de fumul de ţigară, poluare sau metabolism
lent.
Previne cancerul de colon
Kiwi-ul este eficient în prevenirea cancerului de colon, datorită
conţinutului său bogat în fibre. Concumul său ajută la combaterea unei
constipaţii uşoare şi la eliminarea toxinelor din colon, reducând astfel
riscul de a dezvolta acesată maladie.
Previne bolile cardiovasculare
Tot datorită conţinutului ridicat de fibre, kiwi-ul poate reduce
nivelul de colesterol şi implicit riscul de apariţie al bolilor
cardiovasculare.
Previne gripa
Un studiu italian a demonstrat că în cazul copiilor care au mancat
kiwi au apărut mai puţine boli respiratorii, fapt ce se explică prin
conţinutul ridicat de vitamina C.
Previne îmbătrânirea
Bogat în antioxidanţi precum vitamina E şi polifenoli, kiwi-ul are
proprietatea de a îmbunătăţi elasticitatea pielii şi de a încetini
procesul de îmbătrânire. Mai mult, luptă împotriva acţiunii radicalilor
liberi, substanţe care accelerează îmbătrânirea pielii.
Previne astmul
Studii recente arată ca persoanele care au consumat kiwi în fiecare
zi au fost mai puţin expuse la boli respiratorii cum ar fi astmul,
respiraţia şuieratoare sau tusea nocturnă.
Contraindicaţii
Kiwi-ul poate cauza reacţii alergice manifestate prin simptome
cutanate sau respiratorii, mai ales în cazul persoanelor alergice la
polen, susan sau latex. De a semenea, nu este indicat consumul său de
copiii sub 1 an.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu