Adevaratele muraturi se obtin prin fermentarea acidolactica, naturala, cu tulpini de bacterii probiotice salbatice (Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides) a legumelor si fructelor proaspete, sanatoase, in saramura (obtinuta cu sare autohtona sau sare marina).
Muraturile
sunt cunoscute si apreciate de peste 4000 de ani, fiind mentionate si
in biblie. Insa abia in ultimele decenii cercetarile efectuate asupra
muraturilor naturale, fermentate (nu cele industriale conservate in
otet), au dezvaluit virtutile alimentare si terapeutice ale acestora.
Fermentatia naturala
Potrivit
prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, fermentatia trebuie sa se produca in
lipsa oxigenului din aer; de aceea legumele si fructele trebuie sa fie
bine acoperite de saramura. Temperatura optima de fermentare este de +40C,
cand se acumuleaza cele mai mari cantitati de acid lactic substante
biologic active si arome, generate prin fermentatia glucidelor din
legume si fructe.
"Fermentatia trebuie sa aiba loc, fie in
butoaie de stejar, fie in borcane de sticla. Nu se recomanda vasele din
mase plastice, deoarece acidul lactic si saramura pot extrage din
acestea substante toxice, periculoase pentru sanatate", sustine prof.dr.
Gheorghe Mencinicopschi.
In procesul natural de fermentatie,
microflora existenta pe legume si fructe, transforma glucidele din
acestea in nenumarate substante biologic active benefice, vitamine B1,
B2, vitamina A, acid lactic, alcool, arome. "Foarte important este
faptul ca prin procesul de murare se pastreaza substantele valoroase din
legumele supuse acestui proces natural de conservare", completeaza
prof.dr. Mencinicopschi.
Astfel varza murata devine un aliment
probiotic, cu efecte curative, pastrandu-si compusii anticancerigeni
(glucozinolati), hepatoprotectori (sulforafan), anti-inflamatori -
antioxidanti (vitaminele A, C, E, zincul), fibrele alimentare 3 g%,
(combat constipatia si detoxifica colonul), mineralele, potasiu (250 mg
%), magneziu (16 mg%), fier (1,1 mg%), calciu (60 mg%), imbogatindu-se
in acid lactic, reglator al microflorei intestinale si un conservant
ideal, bacterii probiotice (Lactobacili) benefice pentru intarirea
sistemului imunitar si sanatatea colonului.
Muraturile, pe langa
toate aceste avantaje au si o densitate calorica foarte mica cuprinsa
intre 20 - 25 kilocalorii la 100 grame, fiind indicate si in dietele
pentru mentinerea siluetei.
Se pot mura fie numai legume, varza,
castraveti, gogonele fie in amestec cu alte vegetale, gutui, morcovi,
pepeni, telina, prune, etc. O reteta traditionala de muraturi trebuie sa
contina neaparat si plante condimentare, seminte de mustar, marar,
usturoi romanesc, schinduf, hrean, ghimber etc.
Beneficiile consumului de varza murata
1. Infectii respiratorii
Datorita
bogatiei in vitamina C (50 - 60 mg%) naturala, chiar mai multa decat in
portocale, varza are un puternic efect antioxidant, potentat si de
vitaminele A si E si de catre mineralele zinc, magneziu, potasiu,
calciu, intarind sistemul imunitar si rezistenta la viroze, inclusiv la
diferitele forme de gripa.
Varza murata este indicata si persoanelor
cu disbacteriemie determinate de tratamentele cu antibiotice de
sinteza, pentru restabilirea microflorei intestinale si combaterea
efectului imuno-supresor al acestor medicamente.
2. Hepatite
Sulforafanul
din varza murata, fibrele alimentare, antioxidantii, au efecte
hepatoprotectoare, stimuland sinteza unor enzime implicate in fazele I
si II de detoxifiere hepatica. Combate de asemenea constipatia
amplificand detoxifierea corpului si protejarea ficatului.
3. Cancer
Varza
murata natural are efecte antitumorale-anticancerigene inducand
apoptoza in celulele maligne prin intermediul glucozinolatilor.
4. Dislipidemie, ateroscleroza, boli cardiovasculare
Anumiti compusi din varza scad concentratia colesterolului rau (LDL) prevenind aparitia placilor ateromice.
In cazul hipertensivilor si suferinzilor de boli renale se recomanda o desarare prealabila a verzei murate.
5. Surmenaj
Varza
murata este un neurotonic si miotonic natural intarind sistemul nervos
si muscular prin bogatia de vitamine, minerale si alti factori biologic
activi - motiv pentru care este recomandata in surmenajul fizic si
intelectual.
6. Menopauza
Studii recente
arata ca varza murata stimuleaza secretia hormonilor estrogeni si creste
sensibilitatea receptorilor acestora, atenuand simptomele ca, bufeuri,
nervozitate si aparitia prolapsului uterin, cancerului ovarian si
osteoporozei.
7. Obezitate
Varza murata are
putine calorii (20 Kcal/100 grame), dar multe fibre alimentare,
determinand instalarea mai rapida a satietatii, curata organismul de
toxine si poate determina schimbarea comportamentului alimentar si
stilului de viata.
8. Imbunatatirea digestiei
Continutul
important de minerale si fibre alimentare din varza murata
imbunatateste digestia grasimilor si proteinelor fiind indicata la
mesele la care se servesc mancaruri grele.
Antioxidantii din
muraturi previn si aparitia nitrozaminelor cancerigene rezultate in urma
digestiei carnurilor sau preparatelor din carne, precum si oxidarea
grasimilor alimentare ingerate. Grasimile oxidate sunt agenti
pro-cancerigeni recunoscuti.
9. Frumusete si antiimbatranire
Muraturile,
prin compozitia lor bogata in vitamine, minerale, fitonutrienti, fibre
alimentare contribuie la mentinerea unui ten tineresc (intarziind
aparitia ridurilor), a unui par stralucitor si a unor unghii puternice.
Stimularea detoxifierii organismului are efecte benefice asupra
mentinerii tineretii si incetinirii proceselor naturale de imbatranire.
Muraturile
sunt indicate, mai ales in timpul sezonului rece pentru efectele
revitalizante, remineralizante, de intarire a sistemului imunitar, de
optimizare a digestiei si microflorei intestinale, de stimulare a
detoxifierii si cresterea rezistentei generale a corpului la agresiunile
de mediu.
De retinut: Aceste efecte benefice sunt caracteristice
doar muraturilor obtinute prin fermentare acidolactica naturala, nu si
conservelor de legume in otet, sterilizate, obtinute industrial.
Atentionare:
varza murata, ca de-altfel si varza preparata in alte moduri (salate,
fiarta) vor fi consumate cu precautie de persoanele suferinde de hiper-
si hipotiroidie. Precautia este impusa de prezenta compusilor
(goitrogeni) din varza, care afecteaza functia tiroidei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu