Ştiaţi că, după portocale, strugurii sunt cele mai
cultivate fructe de pe Pământ şi asta de peste opt mii de ani?
Indiferent de forma în care sunt consumaţi – proaspeţi, compot, gem,
sirop şi chiar vin - strugurii albi sau roşii reprezintă un superaliment
cu beneficii remarcabile pentru sănătate şi frumuseţe. Dacă vă sperie
caloriile, aflaţi că strugurii îngraşă infinit mai puţin decât
ciocolata, covrigii sau merdenelele, însă, spre deosebire de restul
deserturilor nesănătoase, strugurii conţin un antioxidant extrem de
valoros, resveratrolul, cu influenţă puternică în prevenirea bolilor de
inimă, a cancerului şi chiar a bolii Alzheimer. În plus, au proprietăţi
detoxifiante, diuretice şi laxative, fiind recomandaţi în special
persoanelor care suferă de constipaţie şi balonare sau celor care vor
să-şi detoxifieze organismul.
IMPORTANT!Pentru a beneficia din plin de proprietăţile strugurilor, este indicat să nu îndepărtaţi coaja şi nici sâmburii, pentru că coajă în micul strat gelatinos dintre ea şi pulpa fructului se află cele mai valoroase substanţe sub aspect terapeutic. Pe de altă parte, sâmburii conţin un ulei gras ce reduce colesterolul şi menţine sănătatea vaselor de sânge.
Există numeroase studii care promovează rolul extrem de important pe care polifenolii, antioxidanţi conţinuţi din belşug de struguri, îl au în încetinirea sau prevenirea multor tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plămâni, gură, farinx, pancreas, prostată şi colon. Pe de altă parte, resveratrolul, un alt antioxidant regăsit în strugurii roşii, în special în coaja acestora, este foarte benefic în prevenirea şi ameliorarea afecţiunilor cardiace, prin reducerea presiunii sangvine prin mecanisme antiinflamatoare.
Flavonoidul quercetin este un alt antiinflamator care reduce riscul aterosclerozei şi protejează împotriva pagubelor provocate de colesterolul LDL (lipoprotenie de joasă densitate), dar ajută şi la atenuarea simptomelor de alergii. “Fibrele şi potasiul din struguri ajută şi la sănătatea inimii. Creşterea aportului de potasiu, în combinaţie cu scăderea aportului de sodiu, este cea mai importantă schimbare în dietă pe care o poate face cineva când vrea să reducă riscul de boli cardiovasculare.
Aporturi mari de potasiu sunt asociate şi cu un risc redus de atac de cord, cu protecţia împotriva pierderii de masă musculară, păstrarea densităţii minerale din oase şi reducerea apariţiei de pietre la rinichi”, susţine Mark Houston, medic general şi profesor clinic asociat la Şcoala medicală Vanderbilt, citat de Mediafax. Strugurii sunt foarte bogaţi în vitaminele B1, B2, B3, PP, A şi C care fortifiază sistemul imunitar. Astfel, nu doar ajută la creşterea rezistenţei organismului la infecţii, cu viruşi şi bacterii, dar conferă şi energie, fiind un aliment excelent pentru persoanele care efectuează munca fizică şi sportivilor de performanţă. În plus, datorită resveratrolului, dar şi de picnogenolului, licopenului, luteinei şi bioflavonoidelor, strugurii ajută la prevenirea leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare.
Strugurii sunt elixirul tineretii pielii
În industria cosmetică, antioxidanţii din struguri sunt incluşi în compoziţia cosmeticelor antirid şi anticelulită. Uleiul din seminţe de struguri este foarte eficace împotriva îmbătrânirii şi luptă împotriva radicalilor liberi, iar vitamina PP este excelentă pentru ten şi pentru prelungirea bronzului. Măştile cu struguri sunt foarte eficiente în cazul tenurilor grase, cu pori dilataţi şi coşuri.
Cura de slăbire cu struguri
Dacă doriţi să topiţi câteva kilograme în această perioadă, să vă acceleraţi metabolismul sau/şi să vă detoxifiati organismul, o cură cu struguri este cea mai potrivită. Dieta debutează cu trei zile în care se consumă progresiv câte o jumătate de kilogram de struguri în fiecare zi, iar mai apoi, timp de cinci zile se consumă numai şi numai struguri, ca atare sau sub formă de must. Important de menţionat: după această dietă nu daţi buzna în primul fast-food care vă iese în cale, indiferent cât de mulţumiţi aţi fi de rezultate, pentru că organismul trebuie să se adapteze treptat cu alimentele. Încercaţi ca timp de trei zile să consumaţi infuzii de plante îndulcite cu miere şi alimente uşoare (supe de legume, cartofi fierţi sau copţi etc.). Atenţie: dacă suferiţi de diabet, probleme renale grave, hipertensiune, retenţie de apă, colită şi diaree cronică ocoliţi dieta cu struguri!
Calorii şi valori nutriţionale
O porţie de 100 de grame de struguri conţine:
- 69 de calorii
- 18 g de carbohidraţi
- 0,72 g proteine
- 0,16 g grăsimi
- 0,9 g fibre alimentare
- Vitamina B9 (Folati): 2 mcg
- Vitamina B3 (Niacina): 0,188 mg
- Vitamina B5 (Acidul pantotenic): 0,050 mg
- Vitamina B6 (Piridoxina): 0,086 mg
- Vitamina B2 (Riboflavina): 0,070 mg
- Vitamina B1 (Tiamina): 0,069 mg
- Vitamina A: 66 UI
- Vitamina C: 10,8 mg
- Vitamina E: 0,19
- Vitamina K: 14,6 mcg
- Sodiu: 1 mg
- Potasiu: 191 mg
- Calciu: 10 mg
- Cupru: 0,127 mg
- Fier: 0,36 mg
- Magneziu: 7 mg
- Mangan: 0,071 mg
- Zinc: 0,07 mg
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu