Utilizarea gumei de mestecat a devenit un fenomen global. Din
dorința de a ne împrospăta instant respirația, folosim, aproape
instinctiv, acest produs, fără a lua în calcul ingredientele
preponderent artificiale ale acesteia, care produc efecte nocive asupra
sănătății noastre.
Probabil pițini dintre noi citesc cu
atenție ingredientele de pe eticheta gumei de mestecat. Acesta
reprezintă unul dintre cele mai toxice produse, iar cei ce îl consumă
își expun zilnic, în mod deliberat, organismul la atacul substanțelor
prezente în guma de mestecat.
Printre ingredientele de bază ale
acetui produs de sinteză se numară coloranții alimentari artificiali,
glicerolul, agenții de îngroșare și glazurare – guma de caruba, guma
arabică, guma guar, guma Xantan.Acestea sunt substanțe produse cu
ajutorul microorganismelor sau prin sinteză chimică, traduse în limbajul
cotidian drept E-uri.
Pericolul major vine din această combinație
de substanțe extrem de periculoasă pentru organismul uman, precum și
din partea acizilor produși de bacterii, acizi care au un efect dăunător
asupra smalțului dinților, mai ales după o masă bogată în acizi.
Fără
îndoială, există și câteva efecte benefice ale consumului de gumă de
mestecat. Cel mai notabil constă în producția unei cantități duble de
salivă, o substanță anti-carii. Aceasta acționează ca un “burete” care
curăță dinții, îndepărtând acizii periculoși. De asemenea, are în
compoziție un PH ușor alcalin, ceea ce determină neutralizarea acizilor.
Însă,
aceste efecte benefice sunt ,,anihilate” atunci când le punem în
balanță cu efectele dăunătoare, care creează repercusiuni asupra
sănătății noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu