Pages - Menu

Efectele terapeutice ale combinatiei de miere si cimbru

Efectele terapeutice ale combinatiei de miere si cimbru sunt multiple, cele mai cunoscute fiind tratarea infectiilor respiratorii si de boli a plamanilor. Cimbrul de cultura are in compozitie vitamina A, tocoferol si niacin, precum si minerale (zinc, potasiu, calciu).

Thymolul si carvacrolul sunt doua substante din compozitia cimbrului cu efect antimicrobian, dezinfectant si expectorant, ceea ce il transforma intr-un remediu natural pentru afectiuni respiratorii, precum tuse uscata, laringita, bronsita si astm.

De cealalta parte, mierea este recunoscuta pentru proprietatile antivirale, antibacteriene si antiinflamatoare. Dintre cele peste 200 de substante pe care le contine, principalele sunt glucidele (76%) si apa (18%). Totodata, mierea contine proteine, vitamine, substante minerale, acid folic, enzime, antioxidanti si factori antibiotic.

Cum se prepara mierea cu cimbru
Ai nevoie de 150 g miere (preferabil de salcam) si 40 g cimbru uscat. Intr-un borcan care se poate inchide ermetic se adauga mierea de salcam (este expectoranta si sudorifica), care are o consistenta mai lichida, insa se poate folosi orice fel de miere, cu conditia ca aceasta sa fie naturala. Adaugati cimbrul si omogenizati bine.

Daca preparatul are o consistenta prea groasa, se poate subtia prin adaugarea a 50 ml de apa (fiarta si racita). Se amesteca din nou, iar preparatul obtinut se pastreaza intr-un loc calduros, timp de 2 saptamani, amestecand continutul periodic. Se filtreaza amestecul prin tifon sau printr-o strecuratoare.

Indicatii terapeutice
Atunci cand mierea isi uneste puterile cu cimbrul rezulta un remediu natural cu rezultate benefice in tratarea bolilor respiratorii - astm bronsic, bronsita, turbeculoza pulmonara, pneumonie, micoze pulmonare, guturai, gripa, tuse convulsiva, tuse spastica.
In scop preventiv se iau doua linguri pe zi, una dimineata si una seara. Pentru combaterea afectiunilor respiratorii sau a bolilor de plamani: cate o lingura, de 3 ori pe zi.

Combinatia de miere si cimbru s-a dovedit benefica in bolile aparatului digestiv, precum fermentatie intestinala, balonare, meteorism, atonie digestive, infectii digestive, greata si diaree. Stimuleaza metabolismul, oferind rezultate benefice in tratarea colicilor abdominale, dispepsiilor si hemoroizilor.

Bolile cardiovasculare sunt ameliorate prin consumul de miere si cimbru, printre care hipotensiunea arteriala, tulburarile circulatorii, insuficienta circulatorie periferica.

Asocierea miere si cimbru prezinta efecte tonice asupra sistemului nervos, in bolile sistemului neurospsihic (cefalee, migrena, oboseala psihica si fizica).

Combinatia de miere si cimbru este imunostimulanta, dovedindu-se benefica in reumatism (guta, sciatica), dureri dentare, edeme, intoxicatii. Se poate folosi in diferite forme: ceai de cimbru indulcit cu miere, infuzie de cimbru cu miere, ulei de cimbru cu miere.

Contraindicatii

Combinatia de miere cu cimbru este contraindicata in sarcina si alaptare, in diabet zaharat, gastrita, colon iritabil, hipertensiune arteriala (este hipertensiva), hiperexcitabilitate psihica, alergie la cimbru, insuficienta hepatica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu