Rozmarinul a fost folosit din Antichitate ca planta
medicinala si condiment. Practica arderii de crengute de rozmarin pentru
purificarea aerului in spitalele din Europa s-a mentinut pana in
secolul XX.
Preparatele din rozmarin (decoct, infuzie, macerat, tinctura, ulei esential) se folosesc cu succes in tratarea
gastritelor si infectiilor gastro-intestinale, favorizeaza secretia
bilei, accelereaza tranzitul intestinal, elimina gazele si stimuleaza
apetitul.
De
asemenea, rozmarinul este un remediu consacrat in afectiunile
cardio-vasculare, ale sistemului nervos, combate cu succes durerile
cauzate de reumatism si artrita, are proprietati diuretice,
imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare.
Pentru uz
extern, rozmarinul este folosit in activarea microcirculatiei sanguine
la nivelul pielii capului. Combate alopecia, seboreea, iar prin
proprietatile cicatrizante, antiseptice si antimicrobiene intervine in
vindecarea unor dermatoze, plagi deschise, rani purulente, raie si
intepaturi de insecte.
Modalitati de utilizare a rozmarinului ca medicament
1. Pentru inlaturarea anemiei
- condimentati mancarurile (atunci cand sunt caldute, nu fierbinti) cu
mult rozmarin: el are un efect tonic si ajuta la o mai buna asimilare a
fierului.
2. Instabilitate emotionala (care
este strans legata de instabilitatea meteorologica) - se recomanda sa
luati, pe nemancate, cate o lingurita de rozmarin maruntit (care se tine
sub limba 15 minute inainte de a fi inghitit). El are efecte
psihostabilizante puternice, fara insa a induce acea stare usor euforica
(specifica maghiranului sau busuiocului). Inhalarea uleiului volatil de
rozmarin are acelasi efect de calmare a emotiilor.
3. Contra hipotensiunii si pentru stabilizarea tensiunii arteriale
- se recomanda administrarea a 2-3 lingurite de pulbere de rozmarin pe
zi, pe stomacul gol. O cura tine minimum 14 zile, rozmarinul luandu-se
in trei reprize: dimineata, la pranz si seara.
4. Contra asteniei si a starii de slabiciune
- se prepara o tinctura din 10-15 linguri de rozmarin, un pahar de
alcool rafinat si un pahar de apa. Ingredientele se amesteca bine si se
lasa la macerat vreme de 10 zile, dupa care se strecoara, preparatul
obtinut punandu-se in sticlute bine inchise, care se tin la loc
intunecos. Se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
5. Pentru intarirea memoriei -
se ia tinctura de rozmarin, preparata ca mai sus. Se ia dimineata si
seara o lingurita diluata intr-un pahar de apa, pe stomacul gol. Cura
dureaza patru luni.
6. Contra paraliziei faciale -
se tin comprese cu apa calduta, in care au fost diluate cateva linguri
(4-5 linguri la un pahar de apa) de tinctura de rozmarin, obtinuta dupa
reteta de mai sus.
Dupa unii terapeuti, eficienta creste foarte mult daca adaugam in aceasta apa si 10 picaturi de ulei de cedru.
7. Contra ridurilor si a ofilirii tenului
- se pun cataplasme din doua linguri de rozmarin maruntit, amestecat cu
apa calduta si invelit apoi in tifon. Chipul va capata vigoare si
stralucire si va fi protejat de capriciile vremii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu