Porumbele sunt fructe ale porumbarului (Prunus Spinosa),
un arbust salbatic din familia rozaceelor, ce creste la campie, in
zonele montane si care poate atinge 3 metri inaltime. Dintre toate fructele de padure, porumbele sunt cele mai bogate in tanin.
Contin totodata minerale importante precum calciu, potasiu, zinc, fier,
cupru, sodiu, magneziu, dar si vitamine precum provitamina A, vitamine
din complexul B si vitamina C.
Fructele au actiune astringenta si diuretica, si sunt recomandate in dureri de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, dischinezii biliare, guta, tuse convulsiva, stimularea digestiei. Sunt folositoare si ca dezinfectant al cailor urinare si in tratamentul artritelor.
Continutul
mare de tanin, acesta fiind un antioxidant puternic, care actioneaza
asupra imunitatii organismului, le confera porumbelor calitatea de
dezinfectant puternic. Taninul actioneaza in locurile pe unde trece,
incepand cu cavitatea bucala unde indeparteaza tartrul de pe dinti, apoi
in esofag unde actioneaza ca un ulei asupra unor amigdale bolnave si
ajungand in stomac unde devine un pansament pentru toata flora
stomacala.
Porumbele stimuleaza imunitatea, ferind organismul de
raceala si gripa, tonifica oasele, dintii si unghiile. Potasiul continut
de acestea ajuta la o stabilizare a pulsului inimii si reglarea
hipertensiunii arteriale. Consumul de porumbe creste pofta de mancare.
Pentru
proprietatile lor terapeutice, se folosesc sub forma de decoct, suc,
compot, sirop, gem, cidru, ceaiuri, vinuri, must sau combinate cu miere.
Cum se folosesc florile, frunzele si scoarta
In
scop medicinal, de la porumbar se mai folosesc florile, mugurii,
frunzele si scoarta. Florile se culeg imediat dupa inflorire, una cate
una. Ele contin flavone, acizi organici, glicozide, kemferol, saruri de
magneziu si potasiu si sunt recomandate ca sedativ si diuretic in
tratamentul nefritelor, cistitelor si enteritelor. In homeopatie,
florile porumbarului se folosesc in preparatele pentru combaterea
durerilor de cap si in afectiunile cardiace.
Mugurii au actiune
tonica generala, de stimulent al mecanismelor de crestere si dezvoltare
si in dizarmoniile hormonale. Toate acestea ii recomanda in caz de:
deficit imunitar, convalescente postgripale sau dupa boli pulmonare,
debilitate psiho-fizica, anorexie, inapetenta, astenie generala,
neurastenie, anemie, dizarmonii de crestere la copii, acnee juvenila si
furunculoza provocate de poluarea atmosferica.
Frunzele se culeg
prin luna iulie si se recomanda in eruptii tegumentare, boli de rinichi,
vezica, pentru eliminarea toxinelor din corp. Din coaja arbustului se
prepara ceai care ajuta la curatarea plamanilor.
Precautii
Porumbele
au si un contin redus de glicozid al acidului cianhidric si nu trebuie
consumate in cantitati mari. Sunt surse conform carora porumbele nu s-ar
consuma crude deoarece contin amigdalina (cunoscuta si sub numele de
vitamina B17) care este destul de controversata.
Despre
amigdalina se spune ca ar fi toxica. O forma sintetica a amigdalinei
(laetrile) a fost comercializata inca din anii 50 ca tratament pentru
diversele forme de cancer, dar cu rezultate negative, fiind in cele din
urma interzisa comercializarea acesteia in Statele Unite.
Alte
surse afirma ca, din contra, amigdalina naturala (obtinuta din natura),
consumata in cantitati moderate, ar contribui la cresterea capacitatii
corpului de a lupta impotriva cancerului. Amigdalina se regaseste si in
samburii de caise, migdale amare sau piersici, precum si in alte
alimente in cantitati reduse: nuci de macadamia, fasole, mei, anumiti
germeni, afine si multe altele.
Aceasta substanta este distrusa prin supunerea fructelor la temperaturi foarte scazute (primul inghet) sau prin fierbere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu