Cu putine calorii, andiva este o leguma foarte sanatoasa si recomandata indeosebi in sezonul rece. Supranumita „cicoarea de Bruxelles“, aceasta leguma se remarca prin continutul mare de fibre si de potasiu.
Continutul nutritiv al andivelor demonstreaza beneficiile acestor
legume pentru sanatate. O andiva frumoasa (in jur de 200 de grame) are
un aport de numai 22 de calorii. Astfel, andiva este una din legumele cu
frunze cu cel mai mic aport de calorii. În schimb, contine o cantitate
mare de fibre – in jur de 4,5 grame. Dintre minerale, predomina
potasiul, cu rol benefic asupra inimii si rinichilor, noteaza
adevarul.ro.
Andiva are pana la 95% apa in compozitie si este bogata in multe vitamine: A, C si cele din complexul B, in special in acid folic, si vitaminele E si K. Andiva taie foamea si permite, gratie continutului bogat in fibre si a volumului pe care il ocupa in farfurie, reglarea naturala a apetitului si asigurarea eficienta a senzatiei de satietate, potrivit volumului "100 de alimente pentru o viata sanatoasa“. Pe de alta parte, efectele diuretice sunt demne de interes.
Andivele stimuleaza activitatea rinichilor si a tubului digestiv,
contribuind la curatarea organismului de toxine. Desi unii reproseaza
adesea gustul usor amarui al andivelor, trebuie retinut ca proprietatile
benefice ale acestor legume se datoreaza tocmai substantelor care dau
gustul respectiv. Aceste substante sunt tonice, stimuland secretia
sucurilor gastrice. Nutritionistii ne recomanda sa consumam andive de
cateva ori pe saptamana, crude sau fierte „al dente“, indeosebi iarna,
cand oferta de salata verde si alte legume cu frunze verzi tinde sa se
reduca.
Andivele pot fi preparate crude, sub forma de salata, asezonata cu
putin ulei de rapita si miez de nuca. Se combina foarte bine si cu
branzeturi. Fierte putin la abur, andivele pot fi apoi gratinate cu sos
alb si cascaval. Unul dintre rolurile principale ale andivelor este
acela de a fi un aliment vitaminizant si remineralizant in alimentatia
copiilor, a convalescentilor, a gravidelor sau a persoanelor in varsta.
Andivele gratinate sunt foarte usor acceptate de copii, alcatuind un fel
de mancare hranitor si echilibrat. Manganul continut de andive previne
intarzierea cresterii la copii, pierderea densitatii osoase la adulti si
batrani, potrivit nutritionistilor.
Andivele au si actiune depurativa, stimuleaza secretia biliara
precum si eliminarea ei in duoden. De aceea, reprezinta un bun adjuvant
in cazul obezitatii, arterosclerozei, dar si in alimentatia cardiacilor
si a celor bolnavi de rinichi. Deoarece contin principii reunite generic
sub denumirea de lactucarium (lactucina, lactupicrina), substante
existente si in salata verde, andivele calmeaza usor sistemul nervos,
alina durerile si prezinta efecte favorabile in caz de stres.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu