Dulci si aromate, caisele se numara printre cele mai apreciate fructe de vara. Potrivit cercetatorilor, caisele si uleiul extras din samburii acestor fructe protejeaza inima si celelalte organe vitale de boli, iar bogatia de vitamine si minerale transforma caisa intr-o fantana a tineretii si sanatatii.
Iata cateva dintre beneficiile caiselor:
Sursa de vitamine si minerale
Caisele
crude sunt surse pretioase de vitamine, minerale si substante nutritive
cu rol extrem de benefic asupra organismului, printre acestea amintind
potasiul, fosforul, calciul, riboflavina, fierul, vitamina A, magneziul,
zincul, betacarotenul si vitamina C, precum si seleniu, mangan,
tiamina, cupru, folati, vitamina B6, acid pantotenic si colina.
Previn si combat cancerul
Caisele
contin licopen, compus fitochimic care previne instalarea anumitor
forme de cancer, printre care si cancerul de prostata, si asigura o buna
functionare a sistemului cardiovascular.
De asemenea, samburele
de caisa contine amigdalina, binecunoscuta vitamina B17, care ajuta
organismul sa lupte impotriva cancerului, contribuind la distrugerea
celulelor cancerigene.
Ajuta digestia, previn constipatia
Fibrele
continute de caise asigura un bun tranzit intestinal si are usor efect
laxativ, prevenind tulburarile digestive si constipatia cronica, precum
si aparitia ulcerului.
Reduc colesterolul, protejeaza inima si ajuta vederea
Continutul
crescut de betacaroten este foarte important deoarece scade nivelul de
colesterol rau din sange si protejeaza astfel inima, vitamina A mentine o
vedere buna si puterile sale antioxidante protejeaza de actiunea
radicalilor liberi care pot afecta tesuturile si celulele corpului.
Un
studiu interesant publicat in Archives of Ophtalmology arata chiar ca
persoanele care consuma des cantitati mari de fructe si legume bogate in
antioxidanti precum vitamina A, C , E si carotenoide au un risc mai
mic de a dezvolta cataracta si alte afectiuni degenerative oculare.
Combat anemia, intaresc oasele
Prin
aportul ridicat de fier, aceste fructe sunt recomandate in cazurile
severe de anemie, fiind folosite atat pentru intarirea dintilor, cat si a
sistemului osos.
Alte beneficii
Caisele
consumate in mod frecvent ajuta la eliminarea toxinelor din organism,
combat astenia si starile depresive, stopeaza pierderile de memorie
datorita continutului ridicat de fosfor, trateaza insomnia si lupta
impotriva infectiilor din organism.
De asemenea, femeile insarcinate
sau cele care iau anticonceptionale sunt sfatuite sa urmeze o cura cu
caise pentru echilibrarea nivelului de provitamina A.
Atentie! In cazul in care aveti un stomac sensibil, curatati coaja caiselor inainte de a le consuma.
Cura de slabire cu caise
O
caisa contine circa 0,009 gr. grasimi saturate si 0,087 gr. grasimi
nesaturate, ceea ce este foarte putin si face din acest fruct un aliat
ideal in curele de slabire. De asemenea, o caisa proaspata contine numai
17 calorii, este dulce, aromata si satioasa, deci poate inlocui cu
succes o ciocolata sau o prajitura bogate in calorii si grasimi
nesanatoase.
Daca doriti sa scapati de cateva kilograme, trebuie
sa tineti cont totusi ca fructele uscate intotdeauna au un continut mai
mare de zahar, deci nu sunt foarte recomandate in dieta. De exemplu, 5
caise proapete de marime medie au aproximativ 75 de calorii si 14,3
grame de zahar, in timp ce acelasi numar de caise, insa uscate de data
aceasta, au 313 calorii si 69,5 grame de zahar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu