Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuitii sau chipsurile, prezinta un risc pentru sanatatea publica, confirma Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) intr-un aviz stiintific publicat joi. Aceasta substanta chimica poate creste riscurile de cancer la consumatori, scrie Agerpres.
Acrilamida este un compus chimic ce se formeaza in alimentele bogate in amidon in
timpul procesarii la temperaturi inalte, cum ar fi prajirea, coacerea
si frigerea. Prin urmare, biscuitii, chipsurile, cartofii prajiti,
cafeaua, cerealele sau painea prajita pot contine acrilamida.
EFSA a facut o evaluare a riscurilor existentei acestei substante
in alimentatie pe baza a circa 100 de studii stiintifice si a datelor
stranse de la consumatori, ONG-uri si din sectorul industriei
agro-alimentare, relateaza 7sur7.be. Studii realizate pe animale au
aratat ca substanta este genotoxica si cancerigena, acest compus putand,
prin urmare, sa deterioreze ADN-ul si sa provoace cancere. Autoritatea
Europeana a ajuns la concluzia ca acrilamida poate mari riscul de
dezvoltare a unui cancer, subliniind ca cei mai expusi sunt copiii.
Opinia EFSA nu are valoare de constrangere, insa poate determina
Uniunea Europeana si statele membre sa prevada limitarea expunerii
consumatorilor la aceasta substanta, prin modificarea obiceiurilor
alimentare sau de pregatire a alimentelor ori prin intarirea controlului
asupra productiei alimentare.
Inca din 2011 Comisia Europeana recomanda tarilor membre ale UE sa
efectueze anchete atunci cand nivelurile de acrilamida din produsele
alimentare depasesc anumite valori de referinta, scrie Agerpres.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu