Aceasta leguma cu gust dulceag, cu o valoare energetica moderata, dar
care ne ofera un aport diversificat de vitamine si minerale, nu ar
trebui ocolita in alimentatie. Conopida contine cantitati importante
de vitamina C: 100 g ne furnizeaza aproximativ 60 g de vitamina.
Astfel, o portie de 200 de grame de conopida gatita permite acoperirea
aproape in totalitate a necesarului zilnic. Atentie! Vitamina C se
distruge in apa, de aceea conopida nu trebuie fiarta multa vreme, ci
mai degraba oparita sau gatita la cuptor. In plus, aceasta leguma ne
furnizeaza si vitamine din complexul B (B2, B3, B6), vitaminele K si E,
minerale (potasiu, calciu, magneziu), oligoelemente (fier, zinc,
fluor, seleniu, cupru, bor), precum si fibre, care se stie ca
stimuleaza tranzitul intestinal. Ca majoritatea legumelor proaspete,
conopida nu atenteaza la silueta noastra: 100 g ne ofera doar 24 de
calorii.
Aliat de nadejde in prevenirea cancerului Asemenea
altor legume din grupa cruciferelor (broccoli, varza, varza creata),
conopida contine substante care pot ajuta la prevenirea cancerului.
Numeroase studii au sustinut aceasta teorie si in trecut, insa abia in
ultimul deceniu au reusit oamenii de stiinta sa inteleaga cum
"actioneazai aceste substante: impiedicand unele enzime sa activeze
agentii care cauzeaza cancerul si stimuland activitatea acelor enzime
care distrug substantele carcinogene. Este cunoscut faptul ca plantele
crucifere au proprietati detoxifiante, datorita unor compusi precum
glucosinolate si tiocianate, care stimuleaza ficatul sa neutralizeze
potentialele substante toxice. Daca asemenea substante "relei nu sunt
rapid eliminate din ficat, ele pot distruge membranele celulelor si
moleculelor din organism, inclusiv ale moleculelor ADN. O asemenea
"stricaciunei poate declansa o reactie in lant ce ar putea conduce la
carcinogeneza, procesul de formare a tumorilor canceroase. Studiile au
dovedit ca persoanele care consuma mai multe vegetale crucifere prezinta
un risc mult mai mic de a suferi de cancer de prostata, colonorectal
sau de plamani.
Protejeaza impotriva artritei reumatoide Un
studiu efectuat pe 20.000 de persoane a demonstrat ca aceia care
consuma mai putine alimente bogate in vitamina C sunt de trei ori mai
expusi riscului de a dezvolta poliartrita inflamatorie (o forma a
artritei reumatoide care afecteaza doua sau mai multe articulatii) decat
cei care consuma cantitati mari de alimente bogate in vitamina C, cum
este si conopida.
Sucul de conopida - excelent pentru diabetici
Cercetarile au dovedit ca sucul de conopida, dar si leguma ca atare,
au proprietatea de a scadea nivelul glucozei din sange, ceea ce permite
persoanelor care sufera de diabet sa tina mai bine sub control boala.
Iata de ce aceasta leguma poate si chiar este recomandata a fi
consumata de diabetici.
Sindromul intestinului iritabil
Conopida contine anumiti compusi care in timpul procesului de preparare
termica pot da nastere la fenoli si hidrogen sulfurat. Aceste substante
sunt raspunzatoare de aparitia balonarii la persoanele care au un
intestin mai sensibil. Iata ce avem de facut pentru a preveni astfel de
neplaceri: inainte de a o gati, cufundati conopida pentru cateva minute
in apa clocotita, intr-un vas fara capac. In acest fel se elimina o
buna parte din derivatii sulfurosi mai volatili, iar leguma devine mult
mai digesta. Apoi, conopida poate fi gatita in alta apa sau preparata
la aburi. Cum producerea de hidrogen sulfurat are loc in timpul
prepararii, este recomandabil sa nu prelungiti acest proces mai mult
decat este necesar.
Atentie! Persoanele care consuma cantitati
mari de crucifere trebuie sa tina seama de un aspect: anumite substante
din aceste legume pot diminua eficacitatea unor analgezice care contin
paracetamol.
Cum o conservam Conopida poate fi pastrata
doua-trei zile in cutia de legume din frigider. Spalata, separata in
mici "buchetei si pusa intr-un recipient inchis ermetic se pastreaza
chiar mai bine. Aceasta leguma poate fi usor congelata: se oparesc
buchetele prin scufundare timp de 3 minute in apa clocotita sarata, se
lasa sa se scurga bine, se pun apoi in pungute (pune intr-o punguta
cantitatea pe care crezi ca o utilizezi o data) si se introduc in
congelator. Pot fi conservate astfel timp de sase luni. Trebuie sa stii
ca, in afara de conopida alba sau crem, exista soiuri de culoare
orange si violet. Daca vrei sa colorezi mancarea de conopida alba,
fierb-o impreuna cu buchetele de brocoli sau cu cativa morcovi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu