Substanţele folosite pentru creştere sau pentru îndepărtarea dăunătorilor produc o acumulare a toxinelor în extremitatea roşiei.
Aceste substanţe sunt
periculoase atât pentru plantă, cât şi pentru mediu, dar în special
pentru om. Nu întâmplător o parte dintre substanţe au fost scoase de pe
lista oficială şi nu mai au dreptul de a fi comercializate pe teritoriul
României.
”Moțul” roșiei este o malformație apărută în urma utilizării în exces a următoarelor substanțe:
Ethrel – stimulent de coacere (ilegal în România);
2.4-D – stimulent și pesticid de tip hormonal.
La hibrizii de tomate cumpăraţi din
import sunt aduse modificări genetice pentru ca roşiile să reziste mai
mult timp. Substanţele folosite pentru creştere sau îndepărtarea
dăunătorilor produc o acumulare a toxinelor în extremitatea fructului.
„Se folosesc stimulenți în legumicultură. Mă gândesc la Ethrel,
care este avizat pentru pomicultură, însă pentru legumicultură nu este
avizat pentru că se folosește în concentrații foarte mari pentru a-și
face efectul”, a declarat Costel Vânătoru – cercetător în cadrul Stațiunii de cercetare legumicolă Buzău, pentru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu