Deosebit de prețuită în bucătăriile orientale din India, Malaezia,
Nepal, Bangladesh, China, Japonia şi Coreea, această rădăcină şi-a
căpătat un loc de cinste în medicina tradiţională încă din vremuri
străvechi, datorită proprietăţilor sale curative.
Ghimbirul, folosit crud, fiert, prăjit, copt şi
chiar şi sub formă de murătură, este cunoscut în special datorită
gustului puternic aromat şi uşor picant. Asiaticii îl folosesc însă,
încă din timpuri străvechi, nu doar ca aliment şi condiment, ci şi ca
medicament.
Întăreşte sistemul imunitar
Consumat în stare proaspătă, rădăcina de ghimbir este un excelent
remediu împotriva răcelii, având proprietatea de a întări sistemul
imunitar al organismului.
Restabileşte tranzitul intestinal
Deşi nu are nici un efect asupra celor care suferă de boli cronice,
precum colonul iritabil, ghimbirul este un remediu eficient împotriva
constipaţiei sau a diareii, reglând tranzitul intestinal.
Alungă greaţa
Ghimbirul este recomandat să se consume pe perioada sarcinii, pentru
alungarea stărilor de greaţă. Luată pentru o perioadă mai îndelungată,
rădăcina de ghimbir reface funcţiile gastrice şi reduce, astfel,
senzaţia de greaţă sau de vomă, indiferent că este vorba de greaţă
alimentară, cauzată de oboseală sau survenită în urma unei sarcini.
Antiasmatic
Chinezii folosesc, cu succes, de sute de ani ghimbirul pentru
tratarea astmului. Cel mai adesea, sucul de ghimbir este amestecat cusuc
de morcov.
Reface funcţiile digestive
Datorită capacităţii de a reface funcţiile gastrice, dar şi de a
regla funcţiile digestive, ghimbirul poate fi folosit cu succes şi
pentru tratarea bolilor de stomac.
Îmbunătăţeşte performanţele fizice
Dacă vă simţiţi obosiţi sau suprasolicitaţi şi vreţi un plus de
energie, aţi putea considera includerea ghimbirului în preparatele
culinare. Datorită efectului tonic pe care îl are, este un energizant
ideal în perioadele de suprasolicitare, atât fizică, cât şi psihică.
Previne infarctul miocardic
Rădăcina lui este adesea folosită şi în curele de slăbire, datorită
capacităţii de stimulare a metabolismului lipidic. În plus, scade
nivelul de colesterol rău din sânge, reduce riscul de apariţie a
afecţiunilor cardionasculare şi previne apariţia infarctului miocardic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu