Stii cat de sanatoase sunt unele alimente, mai ales legumele si fructele,
si ai grija sa nu iti lipseasca din dieta, dar esti sigura ca le
mananci corect? Organismul tau nu poate beneficia de toti nutrientii
existenti in astfel de alimente daca nu sunt consumate intr-un anumit
mod.
Iata cateva alimente pe care s-ar putea sa le mananci gresit:
1. Semintele de in
Sunt
bogate in fibre, acizi grasi Omega-3 esentiali pentru sanatatea inimii,
fitochimicale, ce pot avea proprietati anticancer. Insa, organismul
s-ar putea sa nu poata digera semintele ca atare, in modul in care sunt
consumate de obicei (in smoothie sau iaurt). Astfel, exista toate
sansele sa nu beneficiati de proprietatile acestora. Expertii recomanda
consumarea semintelor de in macinate.
2. Ceaiul negru
A
crescut consumul de ceai negru in randul populatiei, insa, baut cu
lapte - asa cum il consuma multi britanici, nu este o idee prea buna. Si
nu din cauza ca laptele afecteaza cantitatea de antioxidanti continuta,
ci pentru ca diminueaza beneficiile pentru inima pe care le are.
Proteinele din lapte se cupleaza cu catechinele din ceai, ceea ce duce
la o absorbtie mai scazuta in organism a componentelor benefice.
3. Broccoli
Este
bogat in vitamina C, clorofila, antioxidanti si componente
anticanceroase. De cele mai multe ori insa, este preparat gresit, sotat
in ulei sau fiert. Pentru a obtine beneficiile maxime din broccoli, este
recomandat sa il gatiti la abur. Fierberea si sotatul duc la pierderea
nutrientilor din acesta.
4. Capsunile
Sunt
apreciate atat de copii, cat si de adulti, fiind bogate in fibre,
antioxidanti si vitamina C. Pentru a beneficia de proprietatile
capsunilor la maximum, evitati sa le taiati. Acesti nutrienti, in
special vitamina C, sunt sensibili la lumina si oxigen si ii poti
pierde.
5. Usturoiul
Este bogat in alicina, o
enzima ce lupta impotriva cancerului si care are nevoie de expunerea la
aer. Este recomandat sa lasati usturoiul tocat timp de 10 minute
inainte de a-l adauga in mancare, pentru ca elementele sale sa fie
complet activate.
6. Iaurtul
Obisnuiesti
sa arunci acea substanta apoasa ce se gaseste deasupra iaurtului? Faci o
greseala. Este zer si contine proteine si vitamina B12, alaturi de
calciu si fosfor. Amesteca-l in iaurt pentru a beneficia si de acesti
nutrienti.
Legat de iaurt trebuie sa stiti ca daca il folositi
in diverse mancaruri care necesita preparare termica veti pierde
probioticele. Culturile vii si active nu rezista la temperaturi inalte
si vor fi distruse in procesul de gatire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu