Alimente pe care s-ar putea sa le mananci gresit

Stii cat de sanatoase sunt unele alimente, mai ales legumele si fructele, si ai grija sa nu iti lipseasca din dieta, dar esti sigura ca le mananci corect? Organismul tau nu poate beneficia de toti nutrientii existenti in astfel de alimente daca nu sunt consumate intr-un anumit mod.

Iata cateva alimente pe care s-ar putea sa le mananci gresit:

1. Semintele de in
Sunt bogate in fibre, acizi grasi Omega-3 esentiali pentru sanatatea inimii, fitochimicale, ce pot avea proprietati anticancer. Insa, organismul s-ar putea sa nu poata digera semintele ca atare, in modul in care sunt consumate de obicei (in smoothie sau iaurt). Astfel, exista toate sansele sa nu beneficiati de proprietatile acestora. Expertii recomanda consumarea semintelor de in macinate.

2. Ceaiul negru
A crescut consumul de ceai negru in randul populatiei, insa, baut cu lapte - asa cum il consuma multi britanici, nu este o idee prea buna. Si nu din cauza ca laptele afecteaza cantitatea de antioxidanti continuta, ci pentru ca diminueaza beneficiile pentru inima pe care le are. Proteinele din lapte se cupleaza cu catechinele din ceai, ceea ce duce la o absorbtie mai scazuta in organism a componentelor benefice.

3. Broccoli
Este bogat in vitamina C, clorofila, antioxidanti si componente anticanceroase. De cele mai multe ori insa, este preparat gresit, sotat in ulei sau fiert. Pentru a obtine beneficiile maxime din broccoli, este recomandat sa il gatiti la abur. Fierberea si sotatul duc la pierderea nutrientilor din acesta.

4. Capsunile
Sunt apreciate atat de copii, cat si de adulti, fiind bogate in fibre, antioxidanti si vitamina C. Pentru a beneficia de proprietatile capsunilor la maximum, evitati sa le taiati. Acesti nutrienti, in special vitamina C, sunt sensibili la lumina si oxigen si ii poti pierde.

5. Usturoiul
Este bogat in alicina, o enzima ce lupta impotriva cancerului si care are nevoie de expunerea la aer. Este recomandat sa lasati usturoiul tocat timp de 10 minute inainte de a-l adauga in mancare, pentru ca elementele sale sa fie complet activate.

6. Iaurtul
Obisnuiesti sa arunci acea substanta apoasa ce se gaseste deasupra iaurtului? Faci o greseala. Este zer si contine proteine si vitamina B12, alaturi de calciu si fosfor. Amesteca-l in iaurt pentru a beneficia si de acesti nutrienti.

Legat de iaurt trebuie sa stiti ca daca il folositi in diverse mancaruri care necesita preparare termica veti pierde probioticele. Culturile vii si active nu rezista la temperaturi inalte si vor fi distruse in procesul de gatire.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu