Aceste ciuperci în formă de lalea sunt foarte apreciate de către
bucătarii de top şi de către gurmanzii amatori. Deşi sunt disponibile
într-o amplă gamă de nuanţe, varianta aurie – cunoscută şi după numele
franţuzesc „girolles” – este cea mai căutată şi cea mai întâlnită.
Gălbiorii conţin doze ridicate de acid glutamic, care ajută la
întărirea sistemului imunitar şi la combaterea depresiilor şi a stărilor
de oboseală. Tot acest compus furnizează energie creierului, este un
bun adjuvant în cazuri de boli grave (cum sunt schizofrenia şi
senilitatea), are rol important în dezvoltarea memoriei şi a capacităţii
de concentrare. La fel ca majoritatea ciupercilor comestibile,
gălbiorii sunt o sursă foarte bună de Vitamina D, care ajută la fixarea
calciului şi fosforului în organism şi are rol important în
mineralizarea oaselor şi menţinerea sănătăţii dinţilor. Gălbiorii sunt
bogaţi în fier, cupru şi potasiu. De asemenea, gălbiorii conţin şi alţi
aminoacizi esenţiali, care au rolul de a consolida sistemul imunitar al
organismului şi de a preveni dezvoltarea cancerului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu