Proaspăt, în îngheţată sau în deserturi, acest fruct este fără indoială
un star al zilelor toride de vară. Unde mai pui că este şi un protector
al organismului!
Pepenele galben, originar din Iran, India şi Africa,
a fost primul fruct cultivat în Iran, în urmă cu circa 5000 de ani, în
timp ce în Egipt şi în Grecia a fost cultivat de acum 4000 de ani.
Cu un conţinut de 90% apă, plin de albumine, fibre alimentare,
potasiu, fier, vitaminele A, B, C, magneziu, fosfor, calciu din belşug
şi potasiu, pepenele galben este unul dintre cele mai bune antioxidante,
îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reduce riscul atacului cardiac, are
acţiune reglatoare asupra apetitului, precum şi efecte vitalizante
puternice.
Menţine sănătatea musculară şi gastrointestinală
Datorită conţinutului de potasiu, acest fruct contribuie la
menţinerea sănătăţii musculare, la reglarea contracţiilor cardiace şi la
controlul tensiunii arteriale. De asemenea, potasiul este esenţial
pentru funcţionarea normală a tractului intestinal.
Previne malformaţiile congenitale
Pepenele galben este o sursa excelenta de acid folic, necesar pentru
dezvoltarea celulară şi menţinerea sănătăţii celulelor corpului, dar şi
pentru prevenirea malformaţiilor congenitale. Astfel, consumul său este
recomandat femeilor însărcinate.
Protejează ochii
Bogat în luteină şi zeaxantină, pepenele galben ajută la prevenirea degenerescenţei maculare, şi a cataractei.
Reduce riscul apariţiei cancerului
Flavonoizii conţinuţi de pepenele galben au capacitatea de a proteja
celulele şi alte structuri fiziologice de radicalii liberi. Acest proces
benefic reduce considerabil riscul de dezvoltare a cancerului de colon,
de prostată, mamar, endometrial, pulmonar şi pancreatic.
Previne îmbătrânirea prematură
Pepenele galben furnizează o cantitate importantă de vitamina C, care
menţine sănătatea sistemului imunitar puternic şi ajută la formarea
colagenului, proteină folosită de organism pentru formarea ţesutului
cutanat, a tendoanelor, a ligamentelor şi a vaselor de sânge. Vitamina C
este şi un antioxidant performant, care blochează procesele oxidative
create de radicalii liber la nivel celular.
Ajută la slăbit
Pepenele galben poate fi oricând consumat în cadrul unei diete de
slăbit, datorită conţinutului foarte redus de calorii, dar şi a
senzaţiei de saţietate pe care o provoacă rapid.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu