Cruzi in salate sau preparati la gratar, umpluti si dati la cuptor, asociati cu carne sau orez, indiferent cum i-ai gati, dovleceii nu trebuie sa lipsesca de pe masa ta in zilele de vara.
Dovlecelul este una dintre primele legume recomandate in diete.
Pe langa faptul ca are putine calorii - 20-27 de kcal la 100g, este o
sursa buna de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, cupru si
fier. Mai contin si acizi organici, dar si vitaminele A, B, C si K.
Ca
sa aveti o idee despre bogatia lor in vitamine si oligoelemente, ajunge
sa spunem doar ca 300 grame de dovlecei asigura aproape dublul
necesarului zilnic de vitamina A si de vitamina B9, necesarul zilnic de
fosfor si de potasiu, jumatate din necesarul zilnic de magneziu.
Iata cateva beneficii ale consumului de dovlecei:
Te ajuta sa slabesti
Daca
vrei sa slabesti rapid, dar sanatos, pune dovleceii in capul listei de
cumparaturi! Au putine calorii si gratie fibrelor - importante pentru
absorbtia corecta a vitaminelor si pentru reglarea glicemiei. In plus,
fibrele mentin senzatia de satietate o perioada mai mare.
Detoxifica organismul
Dovlecelul
are efect diuretic si laxativ. Astfel de ajuta in curele de slabire,
scoate toxinele din organism si combate constipatia. Ajuta in boli de
rinichi, eliminand surplusul de apa.
Previne bolile cardiovasculare
O
cana de dovlecei iti asigura o cantitate importanta de potasiu, care
regleaza tensiunea arteriala, dar si de acid folic si aproximativ 10%
din necesarul zilnic de magneziu, mineral extrem de important in
diminuarea riscului de infarct, dar si de accident vascular cerebral.
Datorita
potasiului si magneziului, minerale esentiale pentru functionarea
normala a muschiului cardiac, dovlecelul are efect hipertensiv (scade
tensiunea).
Mai mult, consumul de dovlecei reprezinta o arma
naturala perfecta impotriva colestelolului marit, datorita continutului
semnificativ de fibre dietetice.
Scade inflamatiile
Vitaminele
A si C nu sunt doar puternici antioxidanti, ci si extrem de importante
in prevenirea inflamatiilor. Alaturi de cuprul din compozitia
dovleceilor, aceste vitamine contribuie la diminuarea riscului de astm,
osteoartrita, reumatism si alte afectiuni inflamatorii.
Ajuta digestia
Suferi
de ulcer sau gastrita? Consuma dovlecei care sunt un veritabil
pansament gastric. De asemenea, stimuleaza digestia, datorita
continutului de fibre si favorizeaza evacuarea bilei. Dovleceii sunt
indicati si celor care au suferit interventii chirurgicale la stomac
sau intestine.
Mentine organismul hidratat
Dovleceii
contin peste 90% apa. Se stie ca apa din fructe si legume este mai buna
pentru organism decat cea din pahar, deoarece patrunde repede in celule
si incetineste procesul de imbatranire.
Previne cancerul
Gratie
vitaminelor A, B9 si C, dovlecelul combate stresul oxidativ si ne
protejeaza de numeroase tipuri de cancer si intaresc sistemul imunitar.
Imbunatateste memoria, protejeaza vederea
Prin
continutul de vitamine, carotenoizi si antioxidanti dovlecelul are
efect benefic asupra celulelor nervoase, imbunatateste memoria si este
un bun remediu pentru afectiunile ochilor.
Calmant pentru sistemul nervos
Datorita
continului de minerale si vitamine sucul de dovlecei este un calmant
excelent al sistemului nervos si revitalizant al corpului.
Cum sa consumi dovleceii
Pentru
gatit, alege dovlecei tineri si proaspeti. In scop terapeutic foloseste
sucul de dovlecel. Cand il prepari (la aburi, in cuptor, la gratar,
interzis prajit) este delicios, dar nu-l gati mai mult de 15 minute. In
salate foloseste tipul zucchini, are aceleasi proprietati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu