Dovleacul previne bolile cardiovasculare

Cruzi in salate sau preparati la gratar, umpluti si dati la cuptor, asociati cu carne sau orez, indiferent cum i-ai gati, dovleceii nu trebuie sa lipsesca de pe masa ta in zilele de vara.

Dovlecelul este una dintre primele legume recomandate in diete. Pe langa faptul ca are putine calorii - 20-27 de kcal la 100g, este o sursa buna de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, cupru si fier. Mai contin si acizi organici, dar si vitaminele A, B, C si K.

Ca sa aveti o idee despre bogatia lor in vitamine si oligoelemente, ajunge sa spunem doar ca 300 grame de dovlecei asigura aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A si de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor si de potasiu, jumatate din necesarul zilnic de magneziu.

Iata cateva beneficii ale consumului de dovlecei:
Te ajuta sa slabesti
Daca vrei sa slabesti rapid, dar sanatos, pune dovleceii in capul listei de cumparaturi! Au putine calorii si gratie fibrelor - importante pentru absorbtia corecta a vitaminelor si pentru reglarea glicemiei. In plus, fibrele mentin senzatia de satietate o perioada mai mare.

Detoxifica organismul

Dovlecelul are efect diuretic si laxativ. Astfel de ajuta in curele de slabire, scoate toxinele din organism si combate constipatia. Ajuta in boli de rinichi, eliminand surplusul de apa.

Previne bolile cardiovasculare

O cana de dovlecei iti asigura o cantitate importanta de potasiu, care regleaza tensiunea arteriala, dar si de acid folic si aproximativ 10% din necesarul zilnic de magneziu, mineral extrem de important in diminuarea riscului de infarct, dar si de accident vascular cerebral.

Datorita potasiului si magneziului, minerale esentiale pentru functionarea normala a muschiului cardiac, dovlecelul are efect hipertensiv (scade tensiunea).

Mai mult, consumul de dovlecei reprezinta o arma naturala perfecta impotriva colestelolului marit, datorita continutului semnificativ de fibre dietetice.

Scade inflamatiile

Vitaminele A si C nu sunt doar puternici antioxidanti, ci si extrem de importante in prevenirea inflamatiilor. Alaturi de cuprul din compozitia dovleceilor, aceste vitamine contribuie la diminuarea riscului de astm, osteoartrita, reumatism si alte afectiuni inflamatorii.

Ajuta digestia

Suferi de ulcer sau gastrita? Consuma dovlecei care sunt un veritabil pansament gastric. De asemenea, stimuleaza digestia, datorita continutului de fibre si favorizeaza evacuarea bilei. Dovleceii sunt indicati si celor care au suferit interventii chirurgicale la stomac sau intestine.

Mentine organismul hidratat

Dovleceii contin peste 90% apa. Se stie ca apa din fructe si legume este mai buna pentru organism decat cea din pahar, deoarece patrunde repede in celule si incetineste procesul de imbatranire.

Previne cancerul

Gratie vitaminelor A, B9 si C, dovlecelul combate stresul oxidativ si ne protejeaza de numeroase tipuri de cancer si intaresc sistemul imunitar.

Imbunatateste memoria, protejeaza vederea

Prin continutul de vitamine, carotenoizi si antioxidanti dovlecelul are efect benefic asupra celulelor nervoase, imbunatateste memoria si este un bun remediu pentru afectiunile ochilor.

Calmant pentru sistemul nervos

Datorita continului de minerale si vitamine sucul de dovlecei este un calmant excelent al sistemului nervos si revitalizant al corpului.

Cum sa consumi dovleceii

Pentru gatit, alege dovlecei tineri si proaspeti. In scop terapeutic foloseste sucul de dovlecel. Cand il prepari (la aburi, in cuptor, la gratar, interzis prajit) este delicios, dar nu-l gati mai mult de 15 minute. In salate foloseste tipul zucchini, are aceleasi proprietati.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu