Te-ai intrebat pana acum ce beneficii au maslinele asupra corpului? Iata cateva dintre cele mai bun motive pentru care ar trebui sa le consumi zilnic.
Mentin sanatatea inimii
Atat maslinele verzi, cat si cele negre contin cantitati mari de
acizi grasi mononesaturasi, care scad tensiunea arteriala si nivelul
colesterolului rau (LDL) din sange. Unul dintre cei mai importanti acizi
grasi care se gasesc in compozitia maslinelor este acidul oleioc.
Acesta previne oxidarea colesterolului LDL pe vasele de sange, scazand
astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
Intaresc oasele
Multe studii arata ca maslinele contin micronutrimenti care au
proprietati antiinflamatoare si antioxidante, care ajuta la prevenirea
afectiunilor articulare precum osteoartrita. In plus, polifenolii din
masline cresc nivelul osteocalcinei din corp, o proteina necesara
mentinerii sanatatii oaselor si articulatiilor.
Imbunatatesc vederea
Un alt motiv pentru care este indicat sa consumi masline cat mai
des se refera la sanatatea oculara. Acizii grasi Omega-3 din compozitia
maslinelor protejeaza ochii de afectiuni oculare precum degenerescenta
maculara si sindromul de ochi uscat. In plus, substantele din masline
ajuta si la drenarea fluidelor de la nivelul ochilor, scazand riscul
cresterii tensiunii intraoculare si, implicit, a aparitiei glaucomului.
Datorita vitaminei A pe care o contin din plin, masline imbunatatesc si
vederea nocturna, scazand riscul aparitiei cataractei.
Asigura buna functionare a sistemului digestiv
Maslinele sunt o excelenta sursa de fibre dietetice. O cana cu
masline ofera aproximativ 20% din necesarul zilnic de fibre. Printr-un
consum constant de masline, iti mentii buna functionare a sistemului
digestiv, intrucat peristaltismul intestinal este imbunatatit, iar
apetitul pentru alimente bogate in grasimi si zaharuri este scazut.
Previn aparitia cancerului
Un studiu realizat in Barcelona arata ca in masline se gaseste in cantitati mari acid maslinic, un compus care combate celulele canceroase. Maslinele contin, de asemenea, un compus cunoscut sub numele de triterpenoid, care ajuta la distrugerea celulelor canceroase de la nivelul stomacului, sanilor si prostatei. Pe de alta parte, vitamina E din masline neutralizeaza radicalii liberi prevenind deteriorarea ADN-ului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu