Are o formă atipică şi un gust ciudat, comparat cu cel al unei
combinaţii de castravete şi zucchini sau a unui mix de banană,
castravete şi lămâie. Dacă treceţi peste acest aspect, veţi afla că
acest fruct indispensabil în sezonul uscat pentru locuitorii deşertului
Kalahari, luptă cu succes împotriva îmbătrânirii premature şi a
maladiilor care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă.
Cucumis metuliferus, cunoscut și sub numele de
pepenele cu coarne, castravete african cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano,
este o plantă anuală din specia castravetelui și a pepenului. Originar
din zona deșertului Kalahari, fructul este cultivat și în Maroc,
Portugalia, California, Chile, Australia și Noua Zeelandă.
În general, au forma ovală şi dimensiunile unui papaya. Coapte, au
culoarea portocalie. În contrast cu pielea exterioră, interiorul este
gelatinos, de culoare verde lime şi presărat cu sâmburi asemănători
celor de castravete. Pulpa poate fi folosită pentru prepararea salatelor
sau în salatele de fructe. Are un gust interesant, ca un amestec de
castravete cu banane.
Aceste fructe sunt sărace în calorii, dar sunt încărcate cu fibre
alimentare, vitamina A, vitamina C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu și
fier.
Previne Alzheimerul şi Parkinsonul
Kiwano conţine antioxidanţii cunoscuţi sub denumirea de o-tocoferol
și y-tocoferol, ambii fiind tipuri organice de vitamina E. După cum se
ştie, această vitamină are mai multe avantaje de sănătate, printre care
se numără protejarea inimii, muşchilor şi nervilor. De asemenea, ajută
la contracararea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, care pot
induce pe termen lung boli cardiovasculare sau chiar şi cancer. În plus,
există mai multe dovezi care indică faptul că vitamina E poate ajuta la
reducerea şanselor de apariţie a Alzheimerului şi a Parkinsonului.
Protejează împotriva cancerului
Pigmentul de culoare galben-verzuie din semințe și pulpa fructului
conţin beta-caroten, cunoscut sub numele de vitamina A. Acesta ajută la
consolidarea mecanismelor de apărare ale organismului şi la susţinerea
sănătăţii ochilor și a pielii. Poate ajuta, de asemenea, la prevenirea
cancerului, prin suprimarea îngrășării radicalilor liberi. O dietă
abundentă cu legume și fructe care conțin carotenoizi, beta-caroten,
licopen şi luteină poate ajuta, de asemenea, la repararea ADN-ului.
Menţine sănătatea ochilor
Un kiwano conţine 307 UI de vitamina A, adică 6% din doza zilnică
recomandată. Vitamina A este un nutrient vital pentru asistența funcției
retinei, astfel că acest fruct ajută la menţinerea sănătăţii ochilor.
În plus, întăreşte rezistența mucoasei, prima linie de protecție
împotriva infecțiilor nazale. Este eficient de asemenea şi în prevenirea
infecţiilor de la nivelul gâtului și la reglarea tranzitului
intestinal.
Împiedică îmbătrânirea prematură
Kiwano are 11 mg de vitamina C, reprezentând 18% din necesarul
zilnic. Vitamina C este esențială pentru generarea de colagen, un
element utilizat de organism pentru a repara epiderma şi țesuturile. În
plus, protejează celulele împotriva radicalilor liberi şi a toxinelor
dăunătoare, care pot duce la îmbătrânirea prematură.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu