Pages - Menu

Alimente care asigura longevitatea si previn imbolnavirea

Consumate cu regularitate, unele alimente ne pot prelungi viata. Bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si alte substante valoroase pentru sanatate, aceste alimente previn imbolnavirea si ne asigura ani in plus.

Din ce in ce mai multe cercetari demonstreaza ca o alimentatie sanatoasa creste speranta de viata. De exemplu, un studiu recent a aratat ca persoanele care urmeaza o dieta mediteraneana (care include alimente precum fructele, legumele, pestele, uleiul de masline si cerealele integrale), care nu fumeaza si care isi mentin greutatea in limite normale isi pot prelungi viata cu pana la 15 ani.

In cartea "Dieta celor 120 de ani: cum sa va dublati anii vitali", medicul Roy Walford afirma ca speranta de viata creste daca limitam doza de calorii. Alaturi de o alimentatie echilibrata, este important sa se elimine factori precum tigarile si alcoolul, care favorizeaza imbolnavirea. Iata cateva alimente care asigura longevitatea:

Usturoi
Dintre toate legumele, usturoiul se bucura de cele mai multe proprietati medicinale. Printre virtutile lui se numara efectul antibacterian, anticoagulant, drenor si hipotensor. Usturoiul poate fi consumat fara probleme in fiecare zi, singurul lui efect secundar fiind respiratia urat mirositoare, insa acest "detaliu" paleste in comparatie cu avantajele multiple pe care ni le aduce asupra sanatatii aceasta leguma.

Usturoiul este un superaliment, iar numeroase studii au evidentiat ca are efect protector contra cancerului digestiv si a bolilor cardiovasculare, gratie flavonoidelor pe care le contine, cu valoare antioxidanta. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului colesterolului "rau". Pentru a beneficia de efectele maxime ale usturoiului, nutritionistii recomanda sa fie consumat crud.

Ceapa
Plina de minerale si de oligoelemente si saraca in calorii, ceapa are si calitati medicinale dovedite. Astfel, aceasta leguma are efecte antibacteriene si antiseptice, lupta contra bacteriilor responsabile de aparitia cariilor si a altor probleme stomatologice.

Ceapa inhiba anumiti factori mediatori ai procesului inflamator, ceea ce o transforma intr-un adevarat aliat contra bolilor inflamatorii precum astmul bronsic, dar si contra tabagismului si contra cancerului de colon. Uleiurile volatile continute de ceapa sunt benefice si in afectiunile respiratorii, iar cromul din componenta sa este de ajutor pentru a tine glicemia sub control.

Este indicat sa se consume zilnic 100 grame de ceapa. Extern, ceapa este indicata si in vanatai si in furuncule.

Citrice
Portocala, lamaia, grepfrutul si mandarinele sunt pline de antioxidanti, substante care ofera protectie fata de afectiunile cardiovasculare si de cancerele digestive. De asemenea, sunt surse de vitamine A si C, la fel ca toate vegetalele colorate (morcovi, rosii). Este bine de stiut ca toate citricele trebuie consumate imediat dupa ce au fost cojite, pentru a beneficia de calitatile lor.

Citricele sunt sarace in calorii (o portie contine mai putin de 100 de calorii), bogate in fibre (necesare pentru digestie si pentru inducerea senzatiei de satietate) si normalizeaza nivelul colesterolului. Citricele sunt fructe ale longevitatii si pentru rolul lor important in prevenirea bolilor cronice.

Mere
Potrivit unui studiu, persoanele care consuma frecvent mere au un risc cu 27% mai mic de a face sindrom metabolic, asociat cu probleme precum diabetul zaharat si bolile cardiovasculare. Merele reduc absorbtia colesterolului, imbunatatesc functia respiratorie la persoanele diagnosticate cu astm bronsic, reduc riscul de cancer colorectal si pulmonar.

Polifenolii continuti de acest fruct inhiba proliferarea celulelor canceroase, iar quercitina din compozitia lui reduc procesul inflamator. Nutritionistii recomanda ca merele sa fie consumate cu tot cu coaja, deoarece ea contine multe dintre substantele benefice pentru sanatate (puterea antioxidanta a coajei este de aproape sase ori mai mare decat cea a pulpei).

Legume crucifere
Toate legumele din categoria cruciferelor (varza, broccoli, varza de Bruxelles) contin din plin antioxidanti, care anuleaza efectul radicalilor liberi si intarzie efectele imbatranirii. Vegetalele din familia cruciferelor au si o puternica actiune anticancer, fitochimicalele continute de ele prevenind transformarea celulelor normale in celule maligne.

De asemenea, aceste legume previn bolile care apar cu inaintarea in varsta, inclusiv afectiunile oculare degenerative. Vitamina C, acidul folic si fierul din vegetalele crucifere ajuta organismul sa-si activeze sistemul de detoxifiere enzimatic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu