Feniculul cu greu isi gaseste loc in farfuriile
romanilor si asta pentru ca multi nu stiu cum sa il gateasca. Este o
planta care poate fi utilizata aproape in intregime: bulbul (radacina)
este alb, uneori cu nuante de verde deschis, cu un gust asemanator
telinei - poate fi folosit in salate; frunzele sunt utilizate pentru
prepararea salatelor sau a diferitelor garnituri, iar fructele,
impropriu numite seminte sunt preparate sub forma de ceai, dar pot fi
foarte bine presarate pe diverse mancaruri.
Fructele au un gust dulceag, usor mentolat si miros aromat (asemanator, dar mai bland ca anasonul).
Cum alegeti si pastrati feniculul
La
cumparare, fenicul proaspat trebuie sa fie fraged, alb stralucitor si
fara pete maronii sau galbene, sa fie tare la pipait cu miros de anason.
Alegeti
bulbii mai mic, acestia fiind mai fragezi. Se conserva in
frigider,intr-o punga de plastic gaurita si astfel se poate mentine
pentru o perioada mai lunga de timp.
Fructele se pastreaza intr-un borcan de sticla bine inchis, in dulapul destinat mirodeniilor.
Proprietati terapeutice
In scopuri medicinale se foloseste fructul (semintele). Iata care sunt beneficiile semintelor de fenicul:
- semintele au proprietati antiseptice naturale, fiind folosit in afectiuni ale tractului respirator superior;
-
proprietati carminative si analgezice (adica absoarbe gazele linistind
astfel crampele) sunt datorate componentelor din uleiul volatil, si
astfel este util in balonare, dureri abdominale produse de balonare;
medicii germani recomanda seminte de fenicul pentru aceste probleme
digestive dar si pentru indigestie si sindromul colonului iritabil.
- actiune antispastica si carminativa: calmeaza colicile bebelusilor;
-
sunt sedative si antiinflamatorii, efecte datorate componentelor
uleiului volatil: limonen si pinen, cu efecte asemanatoare cu cele ale
antiinflamatoarelor de sinteza (ex: indometacin);
- sunt expectorante
si fluidifiante al secretiilor bronsice si de aceea calmeaza tusea
convulsiva si astmatica, dar si spasmele muschilor bronsici. Se folosesc
sub forma de comprese sau de inhalatii, dar si pentru gargara, usurand
expectoratia si calmand inflamatiile gatului.
Sunt utilizate, de asemenea, in cazul laringitei, amigdalitei, faringitei, bronsitei, astmului bronsic, tusei convulsive.
- au actiune antifungica (vermifug);
- stimuleaza lactatia;
-
au actiune estrogena datorita dianetolului si fotoanetololului si
astfel, semintele de fenicul pot fi folosite cu succes contra
dismenoreei primare, fiind eficiente si fara efecte secundare in
spasmele uterine, durerile abdominale, durerile de ovare.
Semintele
de fenicul au fost folosite popular pentru efectele lor hormonale
echilibrante si reintineritoare; ele reduc pierderile de substanta
osoasa, mentin elasticitatea si stralucirea pielii, protejeaza impotriva
bolilor degenerative.
Spalaturile si compresele oculare cu ceai
de fenicul odihnesc si intaresc ochii obositi, maresc acuitatea vizuala,
combat blefarita si conjunctivita si au o actiune antiseptica si
antiinflamatoare.
Feniculul mai este folosit si pentru ingrijirea
pielii uscate si calmarea pielii iritate, dar si impotriva
hematoamelor, avand o larga utilizare in cosmetica.
Uleiul de
masaj ajuta la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor si
a durerilor reumatice. Lasa pielea elastica, neteda, fiind un excelent
factor de relaxare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu