Se poate spune că margarina este un aliment controversat. Deși
trebuia să înlocuiască untul, ea a fost criticată încă de la început
datorită conținutului ridicat de grăsimi trans, nocive pentru sănătate.
Care este adevărul despre margarină?
Margarina a fost inventată în 1869 de către
chimistul francez H. Mège
Mouriès, care a amestecat grăsimi animale, în special cea de vită, cu
uleiuri vegetale. Inițial a fost fabricată doar în Olanda și Statele
Unite, însă datorită prețului mic, ea a început să fie consumată la
scară mondială. De atunci, compoziția margarinei s-a mai modificat,
grăsimea animală fiind înlocuită cu grăsimi vegetale.
Cum se obține
La început, margarina se obținea prin hidrogenarea uleiurilor vegetale
lichide. Prin acest proces grăsimile căpătau o consistență semisolidă,
însă totodată acizii grași nesaturați, benefici pentru sănătate, își
schimbau compoziția și deveneau saturați, intrând astfel în categoria
grăsimilor contraindicate.
Cu trecerea timpului tehnica de fabricare s-a modificat, procesul de
hidrogenare fiind înlocuit cu unul de amestecare a grăsimilor vegetale (
interesterificare). Astăzi, ea are în compoziție uleiuri vegetale
naturale, rafinate, precum: uleiul de floarea-soarelui, de rapiţă, de
măsline sau de in, dar și apă.
Pentru ca margarina să devină tartinabilă ea este îmbogățită ulei de
cocos sau de palmier, care are o consistență solidă la temperatura
camerei. Astfel, numărul de grăsimi trans este considerabil mai mic,
locul lor fiind luat de acizii grași nesaturați.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu