Conopida este considerată un bun
aliment anticancerigen şi detoxifiant al organismului. Este o legumă
ideală pentru cei care vor să slăbească deoarece nu are multe calorii şi
grăsimi. 100 de grame de conopidă au 25 de kcal (cea fiartă are 75
kcal), nu are grăsimi, are 5.300 de carbohidraţi, proteine – 2 grame. De
reţinut este şi faptul că, tot la 100 de grame de conopidă, găsim
retinol, acid ascorbic – 46,400 mg, niacină – 0,500 mg, potasiu – 303
mg, fosfor – 44 mg şi sodiu – 30 mg. Consumul acestei legume de cel
puţin trei ori pe săptămână previne anemia şi reglează tensiunea
arterială.
- SCURT ISTORIC
Conopida sau “varza de Cipru”, cum a
fost denumită la început, provine, după cum ne sugerează şi porecla, din
Ciprul antic şi există încă de acum 2.500 de ani. Aceasta a fost
cultivată în Persia antică şi în Egipt, Italia, iar în secolul al
XVI-lea a ajuns şi pe continentul european.
Conopida şi proprietăţile sale
Conţine enzime, proteine şi vitamine, toate bune pentru a fi folosită în favoarea unui organism sănătos. Conopida are 21 de calorii, vitaminele C, A, B1, B6, B2, fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten, cupru, nu are colesterol, nu conţine amidon şi poate fi consumată în curele de slăbire.
Conţine enzime, proteine şi vitamine, toate bune pentru a fi folosită în favoarea unui organism sănătos. Conopida are 21 de calorii, vitaminele C, A, B1, B6, B2, fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten, cupru, nu are colesterol, nu conţine amidon şi poate fi consumată în curele de slăbire.
- UZ INTERN
Printre proprietăţile importante ale
conopidei se numără prevenirea bolilor de inimă, a atacului cerebral,
detoxifierea organismului, bun anticancerigen, antireumatic, energizant
natural, analgezic, antianemic, oftalmologic, scade nivelul
colesterolului şi sprijină sistemul imunitar. Datorita conţinutului de
fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentiţiei. Conopida poate
fi folosită gătită sau murată. Dacă nu s-a folosit toată conopida la
gătit, este indicat să se păstreze la rece împachetată în folie, însă nu
pentru mult timp. Persoanelor care au probleme cu glanda tiroidă
(hipertiroida) le este recomandat consumul moderat de conopidă, deoarece
predispune la apariţia guşei endemice. Conopida este benefică şi în
cazul bruxismului şi al altor ticuri nervoase.
- UZ EXTERN
Conopida este benefică şi în combaterea
mătreţii. De asemenea, datorită lipsei de colesterol, a unui indice
caloric şi glicemic mic şi a calităţii sale, această legumă poate fi
inclusă în dieta persoanelor care vor să slăbească sănătos.
- Conopida este recomandată fumătorilor
Persoanele care fumează ar trebui să
consume de câte ori au ocazia conopidă, dar şi brocoli, fiind două
legume ce conţin substanţe anticancerigene.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu