Pentru că în post sunt interzise cu desăvârşire carnea, ouăle şi
lactatele, care reprezintă hrana de bază în cea mai mare parte a anului,
persoanele care vor ţine tot postul trebuie să consume alimente bogate
în proteine, carbohidraţi, vitamine şi minerale de care este nevoie atât
pentru sănătatea organismului cât şi pentru randamentul în activităţile
de zi cu zi.
Iată, așadar, care sunt cele mai sănătoase alimente de post!
Cele mai sănătoase alimente de post - oleaginoase crude (nuci, migdale, fistic, alune, caju)
Nucile, migdalele, fisticul și alunele sunt sățioase și hrănitoare şi
pot înlocui oricând gustarea de la ora 11 sau pe cea de după-amiază, de
la ora 5. Nu consuma însă mai mult de o mână de fructe uscate pe zi,
adică 50 de grame.
Au cel mai mare conţinut de antioxidanţi, deci te feresc de acţiunea
radicalilor liberi, şi previn distrugerea celulară, deţin importante
resurse de fibre şi vitamina E, ajutând la scăderea colesterolului şi
reglarea glicemiei din organism, dar şi la păstrarea senzaţiei de
saţietate pe o perioadă mai mare de timp.
30 g de caju = 4,4 grame proteine
30 g de seminţe de susan = 8 grame de proteine
60 g de alune de pădure = 5 grame proteine
30 g fistic = 5,8 grame proteine
2 linguri de migdale = 4 grame proteine
30 g de seminţe de susan = 8 grame de proteine
60 g de alune de pădure = 5 grame proteine
30 g fistic = 5,8 grame proteine
2 linguri de migdale = 4 grame proteine
Cele mai sănătoase alimente de post - ciupercile, cel mai bun înlocuitor al cărnii
Ciupercile conţin multe proteine, aşa că pot înlocui carnea şi aportul
ei nutritiv cu succes. În plus, ciupercile pot fi folosite şi pentru
alte mâncăruri, precum sarmale, supe, ciorbe etc.
Ele sunt o sursă importantă de potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor,
zinc, vitamine B1, B2, B3, B6, C, D, F şi acid folic. Datorită
conţinului de glicocen (zahăr specific cărnii) şi de aminoacizi,
ciupercile au gust asemănător cărnii, aducând organismului proteine, dar
nu şi grăsimi şi nici multe calorii.
Cele mai sănătoase alimente de post - leguminoasele (linte, fasole boabe, mazăre)
Leguminoasele sunt altă sursă importantă de proteine, în special dacă
mănânci linte sau fasole. O cană de linte conţine 18 grame de proteine,
iar o cană de fasole, 15,5 grame.
Cele mai sănătoase alimente de post - avocado
Avocado este unul dintre cele mai sănătoase alimente de post, care nu
ar trebui să lipsească din meniu. Are în compoziţie o cantitate de
grăsimi asemănătoare celei din unt. Mai exact, 85% din calorii sunt
provenite din grăsimi. Dar sunt grăsimi bune, spre deosebire de cele din
unt.
Un singur fruct de avocado înmagazinează 4 grame de proteine, ceea ce
îl plasează direct în topul alimentelor cu cele mai mari valori de
proteine.
Astfel, acest fruct este ideal în dietă, deoarece proteinele ajută la
arderea eficientă a grăsimilor şi favorizează dezvoltarea musculaturii.
În plus, toate aceste proteine sunt în întregime folosite de corp, în
timp ce anumite proteine din carne nu sunt absorbite complet de
organism.
Cele mai sănătoase alimente de post - tofu
Un aliat de nădejde al vegetarienilor, brânza vegetală sau ,,tofu" nu
trebuie să lipsească nici ea din meniul tău în perioada postului. O
cantitate de 9 grame de proteine ajunge în organismul tău cu fiecare 100
de grame de tofu consumate.
Cele mai sănătoase alimente de post - cerealele integrale adevărate
Cerealele sunt esenţiale în această perioadă întrucât reprezintă surse
extraordinare de carbohidraţi şi fibre, atât solubile, cât şi
insolubile, care ajută la scăderea colesterolului, prevenind astfel
formarea cheagurilor de sânge responsabile de apariţia infarctului şi a
accidentului vascular cerebral.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu