Pages - Menu

Condimentele tip adaosuri pentru mancaruri sunt periculoase

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) a realizat un studiu pe 36 de tipuri de condimente adaosuri pentru mancaruri care se gasesc in toate supermarketurile din Romania

Majoritatea produselor analizate (80%) contin pana la 96 de grame de sare la 100 grame. Atunci cand cumparam condimente de tip adaosuri pentru mancaruri luam de fapt sare la un pret de zece ori mare, au concluzionat autorii studiului APC Romania, coordonat de conf. dr. Cornel Stanciu. „Am identificat si foarte multi aditivi alimentari, 16, unii dintre ei chiar interzisi in unele tari din UE, cum ar fi Franta, Danemarca si Belgia. Am descoperit foarte multa sare. Noi platim sarea, la pret de condiment. Am identificat si cuburi cu afumatura ce aveau doar urme de fum”, potrivit reprezentantilor APC.

„Condimentele tip adaosuri pentru mancaruri, in majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional, din cauza numarului mare de aditivi alimentari si al continutului ridicat de sare si zahar. In cazul acestui tip de produs, ingredientul principal trebuie sa fie constituit din doua sau mai multe legume sau un anumit tip de carne in cazul celor care au acest tip de ingredient in denumirea produsului, nicidecum din sare, zahar si potentiatori de aroma si gust. Avand in vedere compozitia chimica a acestor produse, ne exprimam temerea in legatura cu potentialul nociv al acestora pentru consumatori”, a declarat conf. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania, potrivit adevarul.ro.

O alta problema descoperita pe etichetele produselor se refera la cantitatea mare de zahar. Peste 75% dintre aceste condimente contin zahar pana la 27% din cantitatea totala. Cat despre legume – doar urme infime – intre 0,9 si 4 grame de vegetale la 100 grame de produs contineau un sfert dintre produsele analizate. La 72% dintre condimentele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de potentiatorii de aroma si gust. Acesti aditivi alimentari prezinta riscul aparitiei unor afectiuni medicale (intolerante alimentare, alergii, cancer) in cazul unui consum constant si pe termen lung.

In urma studiului s-au identificat 2 produse cu denumiri inselatoare (Knorr Cub gaina si Maggi Gust afumatura) apartinand producatorilor Unilever si Nestle. La produsul Knorr Cub gaina nu regasim niciun ingredient care sa aiba legatura cu denumirea produsului, ci doar grasime de pui 2% si extract de pui 0,1%; iar la produsul Maggi Gust afumatura regasim doar arome de fum, nici urma de afumatura. 

Pe de alta parte si la celelalte sortimente care au in denumire un anumit tip de carne, aceasta se regaseste in cantitati insignifiante („urme”): Maggi Cub gaina (carne deshidratata de gaina 0,1%), Maggi Gust de gaina (grasime de gaina 0,3%, carne deshidratata de gaina 0,08%), Vegeta Gust de gaina (extract de carne de gaina deshidratata 0,9% si aroma de carne de gaina), Maggi Cub vita (carne deshidratata de vita 1,3%).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu