Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) a realizat un studiu pe 36 de tipuri de condimente adaosuri pentru mancaruri care se gasesc in toate supermarketurile din Romania.
Majoritatea produselor analizate (80%) contin pana la 96 de grame de sare la 100 grame. Atunci cand cumparam condimente
de tip adaosuri pentru mancaruri luam de fapt sare la un pret de zece
ori mare, au concluzionat autorii studiului APC Romania, coordonat de
conf. dr. Cornel Stanciu. „Am identificat si foarte multi aditivi
alimentari, 16, unii dintre ei chiar interzisi in unele tari din UE, cum
ar fi Franta, Danemarca si Belgia. Am descoperit foarte multa sare. Noi
platim sarea, la pret de condiment. Am identificat si cuburi cu
afumatura ce aveau doar urme de fum”, potrivit reprezentantilor APC.
„Condimentele tip adaosuri pentru mancaruri, in majoritatea lor,
sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional, din cauza numarului
mare de aditivi alimentari si al continutului ridicat de sare si zahar.
In cazul acestui tip de produs, ingredientul principal trebuie sa fie
constituit din doua sau mai multe legume sau un anumit tip de carne in
cazul celor care au acest tip de ingredient in denumirea produsului,
nicidecum din sare, zahar si potentiatori de aroma si gust. Avand in
vedere compozitia chimica a acestor produse, ne exprimam temerea in
legatura cu potentialul nociv al acestora pentru consumatori”, a
declarat conf. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania, potrivit
adevarul.ro.
O alta problema descoperita pe etichetele produselor se refera la
cantitatea mare de zahar. Peste 75% dintre aceste condimente contin
zahar pana la 27% din cantitatea totala. Cat despre legume – doar urme
infime – intre 0,9 si 4 grame de vegetale la 100 grame de produs
contineau un sfert dintre produsele analizate. La 72% dintre
condimentele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de
potentiatorii de aroma si gust. Acesti aditivi alimentari prezinta
riscul aparitiei unor afectiuni medicale (intolerante alimentare,
alergii, cancer) in cazul unui consum constant si pe termen lung.
In urma studiului s-au identificat 2 produse cu denumiri
inselatoare (Knorr Cub gaina si Maggi Gust afumatura) apartinand
producatorilor Unilever si Nestle. La produsul Knorr Cub gaina nu
regasim niciun ingredient care sa aiba legatura cu denumirea produsului,
ci doar grasime de pui 2% si extract de pui 0,1%; iar la produsul Maggi
Gust afumatura regasim doar arome de fum, nici urma de afumatura.
Pe de alta parte si la celelalte sortimente care au in denumire un
anumit tip de carne, aceasta se regaseste in cantitati insignifiante
(„urme”): Maggi Cub gaina (carne deshidratata de gaina 0,1%), Maggi Gust
de gaina (grasime de gaina 0,3%, carne deshidratata de gaina 0,08%),
Vegeta Gust de gaina (extract de carne de gaina deshidratata 0,9% si
aroma de carne de gaina), Maggi Cub vita (carne deshidratata de vita
1,3%).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu